

PS ARKISTO
Sara Seppänen koulujen katsomusaineiden tulevaisuudesta: Suvivirsi soikoon!
Uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetus saattaa olla muutosten edessä, kun asiaa koskeva lakialoite aikanaan tulee eduskunnan käsittelyyn. Sara Seppäsen mielestä kyse ei ole vain koulusta, vaan koko yhteiskunnasta. Kyse on nyt siitä, mitä me kansana haluamme ja mihin olemme menossa.
Peruskoulussa ja lukiossa on nykyisin kaksi katsomusainetta: uskonto ja elämänkatsomustieto (ET). Valtaosa oppilaista osallistuu enemmistöuskonnon eli evankelis-luterilaisen uskonnon opetukseen. Muut voivat halutessaan opiskella elämänkatsomustietoa.
Yhteiskunnalliset paineet uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksen uudistamiselle kuitenkin kasvavat yhä monikulttuurisemmaksi käyvässä arjessa. Eduskunnalle onkin jätetty lakialoite katsomusaineiden opetuksen uudistamiseksi.
Kyse ihmiskäsityksestä ja maailmankuvasta
Eduskunnan kansalaisinfossa käytiin tiistaina keskustelua teemalla “Katsomusaineiden opetuksen haasteet ja tulevaisuus”. Tilaisuuden veti itsekin opettajataustan omaava kansanedustaja ja EU-vaaleissa ehdolla oleva Sara Seppänen.
– Ei ole kyse mistä tahansa oppiaineesta vaan ylipäätään siitä, että mihin perustuu ihmiskäsityksemme ja maailmankuvamme, maailmankatsomuksemme, Seppänen sanoo.
– On kyse pienistä ihmisistä, oppilaista ja lapsista. Mitä on se opetus, mitä heille tarjotaan?
– Itse asiassa uskonnon opettamisen kysymys on itseään isompi. Sillä on yhteiskunnallinen merkitys ja se on myös viesti siitä, mitä me haluamme ja mihin suuntaan olemme menossa.
Perinteestä irrottautuminen iso muutos
Seppäsen mukaan demokratiassa pitäisi mennä enemmistön nuottien mukaan, vähemmistöjen kanta toki huomioiden. Paikallista kulttuuria ja perinteitä pitää kunnioittaa, niistä rakentuu kansallinen identiteetti.
– Meidän kulttuuriperintöämme on se, että kevätjuhlissa lauletaan Suvivirsi ja meillä voi olla joulujuhla. Jos ajattelen peruskoulua, niin vuoden kierto kaikkine tapahtumineen hyvin pitkälle kietoutuu kristillisen kulttuuriperinteen vaalimiseen.
– Jos me tästä lähdemme irrottautumaan, niin se tarkoittaa isoa muutosta yhteiskunnassa.
Demokratiassa enemmistö päättää
Seppäsen mukaan ei kuitenkaan ole mahdollista, että suomalaista kulttuuria pidettäisiin “väen vängällä jossakin karsinassa”. Kyse on muutoksen ehdoista ja sen suunnasta.
– Sellainen ajatus, että yhteiskunnan perustavanlaatuisia rakenteita lähdetään muuttamaan sillä ehdolla, että meillä on vähemmistöjä ja meidän muidenkin pitää luopua omastamme, se ei ole järkevää.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- maailmankatsomus ihmiskäsitys katsomusaineiden opetuksen uudistaminen katsomusaineet EU-vaalit 2024 Sara Seppänen maailmankuva monikulttuuristuminen kulttuuriperintö elämänkatsomustieto evankelis-luterilainen kirkko Kansallinen identiteetti lukio Peruskoulu Suvivirsi Uskonto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitus kunnioittaa suomalaista kulttuuriperintöä – kansanedustaja Garedew: Ihmisarvon kunnioittaminen ja heikoimmista huolehtiminen nousevat kristillisistä arvoista

Ääri-islamismi nostaa jälleen päätään ranskalaiskoulussa – rehtori päätti erota jouduttuaan uskontoperusteisen vihan ja tappouhkausten kohteeksi

Koraani on Saksan muslimikoululaisille tärkeämpi kuin Saksan laki – joka kolmas hyväksyy väkivallan jos Allahia pilkataan

Ruotsidemokraattien Jomshof vaatii islamin symbolien kieltämistä julkisessa tilassa – vertaa puolikuuta hakaristiin

Teemu Keskisarjan kolumni: Supisuomalaisten sukupuutto johtuu rakkauden kastraatiosta

Sara Seppänen veti uskonnonopetuksen suuren keskusteluillan, ja vauhdikas keskusteluhan siitä kehkeytyi – ”Suvivirsi soikoon!”

Eurovaaliehdokas Sara Seppänen: ”EU:n palattava perustehtäviinsä vahvistamaan Euroopan turvallisuutta ja kilpailukykyä”

Vasemmiston hehkuttamille ideologioille, unelmille ja arvauksille perustuva ”tulevaisuuden koulu” saa kyytiä ruotsalaistutkijoilta – koulujen pitää keskittyä siihen, mitä nuoret tarvitsevat nyt
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.