Rehtori kehotti ranskalaiskoulussa oppilasta ottamaan huivin päästään ja joutui tästä ääri-islamistisen vihakampanjan kohteeksi. Kysymys on kuolemanvakava, sillä viime vuosina kaksi opettajaa on maassa surmattu uskonnollisten motiivien perusteella. Venäjä puolestaan pyrkii hyödyntämään tulenarkaa tilannetta hybridioperaatioissaan.

Pariisilaisen Maurice-Ravel-lyseon rehtori ojensi Le Monden mukaan kolmea oppilasta helmi-maaliskuun vaihteessa. Rehtori kehotti tyttöjä ottamaan huivit pois päästään, koska uskonnollisten tunnusten kantaminen on kiellettyä valtiollisissa ranskalaiskouluissa.

Kaksi oppilaista teki työtä käskettyä mutta kolmas kieltäytyi. Syntyi mekkala ja kyseinen kieltäytyjä väitti myöhemmin, että rehtori oli läimäissyt häntä päähän.

Seurauksena tapahtumasta rehtori joutui verkossa masinoidun törkeän ääri-islamistisen vihakampanjan kohteeksi. Hän pelästyi henkikultansa puolesta ja lopetti 45 vuotta jatkuneen opettajan työnsä.

Oppilaan kertomus tekaistu

Myöhemmissä selvityksissä on paljastanut, että rehtoria väkivallasta syyttäneen oppilaan kertomus on ilmeisen tekaistu. Ranskan pääministeri Gabriel Attal on ilmoittanut, että tytön epäillyt valheelliset väitteet johtavat rikostutkintaan.

Rehtoriin kohdistuneista tappouhkauksista epäiltynä on otettu kiinni kaksi henkilöä. Heistä toinen, 26-vuotias, vastaa syytteisiin huhtikuun loppupuolella.

Opettajan ammatti hengenvaarallinen

Rehtorin kohtalo on herättänyt Ranskassa taas vakavan keskustelun opettajakunnan turvallisuudesta aiempien tragedioiden takia.

Opettaja Samuel Patylta leikattiin kurkku auki Pariisin laitakaupungilla vuonna 2020. Syytteen osallisuudesta murhaan saivat kuusi 13–15-vuotiasta, jotka olivat osoittaneet uhrin murhan tehneelle, Tšetšeniasta lähtösin olevalle turvapaikanhakijalle.

Opettaja Dominique Bernard tapettiin puolestaan koulussa Arrasissa viime vuonna. Syyttäjän mukaan murhan teki 20-vuotias tšetšeenipakolainen.

Pommiuhkaukset sulkevat kouluja

Pariisissa ainakin 30 koulua on saanut pommiuhkauksia kurkunleikkausvideoilla säestettynä. Uhkaukset on lähetetty koulujen ja oppilaiden vanhempien välisen ENT-viestijärjestelmän kautta.

Uhka otetaan vakavasti mutta kyseessä voi viranomaisten mukaan olla venäläislähtöinen vaikutuskampanja.

Pääministeri Attal varoitti muutama viikko sitten, että Venäjä on aloittanut massiivisen häirintäoperaation vähentääkseen Ukrainan länsimailta saamaa tukea.

SUOMEN UUTISET