Ruotsissa jouduttiin jälleen sulkemaan islamilainen yksityiskoulu, koska oppilaat olivat vaarassa radikalisoitua. Koulua pyörittävän yrityksen toimitusjohtaja on suomalaistaustainen muslimikäännynnäinen. Hänen yrittäjäuraansa on ylistetty ruotsalaisessa talouslehdessä. Marinin hallituksen opetusministeri Li Andersson ei näe ongelmana islamismia: hänelle ainoa ongelma tässä on koulujen yksityistäminen.

Kouluviranomaiset ovat päättäneet peruuttaa Tukholman Kistassa toimivan Cordoba International School -yksityiskoulun opetusluvan. Syynä on se, että suojelupoliisin mukaan useilla koulun henkilökuntaan ja johtoon kuuluvilla henkilöillä on ollut yhteyksiä väkivaltaisiin islamisteihin, kertoo Ruotsin yleisradio SVT.

Kyseistä yksityiskoulua pyörittävän yrityksen toimitusjohtaja Ulla Parkkinen sanoo, että päätöksestä tullaan valittamaan. Hänen mukaansa jo 26 vuotta toiminut koulu on aktiivisesti vastustanut islamisoitumista, väkivaltaa, ekstremismiä ja jengirikollisuutta.

Taustalla menestynyt naisyrittäjä

Pohjois-Suomessa syntynyt Ulla Parkkinen muutti nuorena Ruotsiin siivoamaan ja jäi sille tielleen. Myöhemmin hän opiskeli esikoulunopettajaksi. Pari vuotta sitten hän pääsi Dagens Industri -talouslehden ”125 menestynyttä naista” -listalle esimerkkinä menestyneestä naisyrittäjästä.

Mentyään muslimiehen kanssa naimisiin Ulla Parkkinen ”löysi kotinsa” islamista. Hän alkoi käyttää arjessa muslimihuivia, minkä hän kertoo haitanneen töiden saamista. Niinpä hän päätti perustaa oman yrityksen, joka pyörittää kahta islamilaista esikoulua, nyt sulkemispäätöksen saanutta islamilaista yksityiskoulua ja catering-yritystä. Liikevaihto oli viime vuonna 100 miljoonaa kruunua (8,85 miljoonaa euroa).

Koulussa ”haamuoppilaita”

Viranomaiset kiinnostuivat Cordoba-koulun toiminnasta alkuvuodesta, kun huomattiin, että koulu oli nostanut Tukholman kaupungilta korvauksia myös sellaisista oppilaista, jotka olivat tosiasiassa asuneet Marokossa jo vuosien ajan, kertoo Aftonbladet-lehti.

Ensin viranomaiset huomasivat, että koulun kirjoilla ollut kuusivuotias lapsi oli kadonnut. Vanhempien kännykkänumerot eivät olleet enää käytössä. Koulusta väitettiin ensin, että kuusivuotiaan vanhemmat sisarukset olivat huolehtineet lapsen kouluun tuomisesta ja hakemisesta.

Seuraavaksi viranomaiset saivat selville, että myöskään kuusivuotiaan vuosina 2006, 2008 ja 2011 syntyneitä siskoksia ei oltu nähty koulussa kolmeen vuoteen. Kun äitiin saatiin viimein yhteys, hän kertoi, että perhe asuu Marokossa eikä heillä ole varaa ”kotimatkaan” Ruotsiin.

Koulun oppilasrekisterissä oli siis pieni, inhimillinen virhe. Cordoba-koulu oli kuitenkin muistanut pyytää Tukholman kaupungilta kaikkien neljän lapsen koulukorvaukset. Liikaa laskutettu summa oli yhteensä 1,5 miljoonaa kruunua. Rahat on peritty takaisin ja poliisi tutkii asiaa petoksena.

Ex-opetusministeri syyttää yksityistämistä

Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen otti Twitterissä esille sen, että myös suomalaisten päättäjien tulisi olla hereillä islamisoitumiseen liittyvien ongelmien suhteen.

Marinin hallituksessa opetusministerinä toiminut Li Andersson ei kuitenkaan suostunut näkemään, että ruotsalaiskoulun radikalisoitumisuhka liittyisi mitenkään islamiin. Hän näki ainoana ongelmana koulujen yksityistämisen.

– Täällä Suomessa luojan kiitos emme ole lähteneet avaamaan peruskoulutus voitontavoittelulle ja yksityistämään sitä samaan tapaan kuin Ruotsissa, missä se on johtanut juuri tämänkaltaisiin ongelmiin, Li Andersson kirjoitti.

Islamilaisia vapaakouluja suljettu aiemminkin

Ruotsin ”vapaakoulut” ovat yksityisiä kouluja, joita usein pyörittää jokin aatteellinen tai uskonnollinen taho. Vapaakouluja saatetaan perustaa myös puhtaasti liiketoimintamielessä, sillä veronmaksajat kustantavat niiden toiminnan, vaikka koulu onkin yksityinen.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Ruotsissa joudutaan sulkemaan islamilainen vapaakoulu. Reilu vuosi sitten kouluviranomaiset sulkivat suojelupoliisin suosituksesta Tukholmassa ja Uppsalassa sijaitsevat kaksi islamilaista yksityiskoulua. Koulujen oppilaat olivat Säpon mukaan vaarassa radikalisoitua.

Toisessa tapauksessa göteborgilaisen Römosseskolan-yksityiskoulun entinen rehtori tuomittiin 4,5 vuoden vankeuteen kunnallisten avustusten väärinkäytöstä. Rahat kulkeutuivat pääosin Somaliaan eri organisaatioille. Kyseinen ex-rehtori on Ruotsin kokoomuksen entinen kansanedustaja Abdirizak Waberi.

SUOMEN UUTISET