Pisa-tulokset osoittavat, että Suomessa on ajettu pääedellä seinään tehden peruskoulussa hulluja uudistusvimmaisia päätöksiä ideologian sokaisemana, kommentoi kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Koponen.

Juuri julkaistuiden Pisa-tulosten osalta on suunta suomalaisten oppimistuloksissa jälleen merkittävästi alaspäin.

– Pisa-tulosten laskuun on useita syitä, mutta päällimmäiset syyt ovat vailla järkeä olevat hömppä uudistukset, kuten inkluusio, ilmiöoppiminen ja itseohjautuvuus. Näillä ei ole saatu aikaan kuin harmia. Lapset tarvitsevat oppimisrauhan ja opettajajohtoista opetusta, Ari Koponen sanoo.

– Todellakin turhauttaa, ettei näihin älyvapaisiin uudistuksiin ole aiemmin herätty, vaikka minä ja perussuomalaiset olemme tästä puhuneet jo pitkään. Onneksi nyt tämän hallituksen kautta tulee muutos.

Oppimisrauha kaiken ydin

Koposen mukaan kouluissa ei voi pakon sanelemana pitää oppilaita perusopetuksen luokassa, jotka eivät siellä pärjää. Hallitusohjelman kirjauksen mukaan tähän tullaan puuttumaan. Oppimisrauha on oppimisessa kaiken ydin, jotta se saavutetaan, tarvitaan niin kuria, pehmeitä keinoja ja rahaa. Koponen kertoo, että näitä kaikkia on tulossa.

– Tietenkin on todettava, että maahanmuutolla Euroopan ulkopuolisista maista on ollut vaikutusta koulurauhaan ja sitä kautta myös oppimistuloksiin. Lisäksi käsittämätön digihömppä on vallannut tilaa ja siitä on syytä siirtyä digiviisauteen. Aloitetaan vaikka kännyköiden rajoituksilla kouluissa.

Koponen näkee, että nyt on viimeisimmät hetket puuttua ongelmaan toden teolla. Hänen mielestään on hyvä tarkastella niitä maita, jotka tuloksissa Suomea edellä Suomea.

– Eteläinen naapurivaltio Viro oli Pisa-tuloksissa kuudentena ja Suomi tippui sijalle 14.

SUOMEN UUTISET