Kansalaisaloite.fi-palvelusta löytyy aloite, joka tähtää älypuhelimien käytön rajoittamiseen kouluissa. Aloitteessa vaaditaan myös nykyistä yhtenäisempiä kännykkäsääntöjä kouluille.

Aloitteen on huhtikuun puoliväliin mennessä allekirjoittanut 3 837 kansalaista, ja aikaa allekirjoittamiseen on syyskuun loppuun.

– Ehdotamme lainvalmisteluun ryhtymistä, jonka avulla peruskouluissa oppilaiden puhelimet pidettäisiin suljettuina oppituntien ja välituntien aikana, poikkeustilanteita lukuun ottamatta, lukee aloitetekstissä.

Perussuomalaiset vaatinut kännykkäkieltoa jo vuosia

Tekstissä nostetaan esiin järjestyshäiriöt, työrauhaongelmat ja kiusaamistilanteet, joita kaikkia älypuhelimen käyttö joko voimistaa tai aiheuttaa. Tekstissä viitataan myös tutkimuksiin, jotka osoittavat, että jatkuvat ärsykkeet haittaavat keskittymistä ja lasten aivojen kehitystä.

Kännykän käyttö on kouluissa kielletty lailla esimerkiksi Ranskassa, ja samaa harkitaan Australiassa. Suomessa perussuomalaiset on jo vuosia vaatinut koulutuspoliittisessa ohjelmassaan kännykkäkieltoa oppitunneille. Joissakin kouluissa kännykän käyttöä jo rajoitetaankin eri tavoin, usein yhteistyössä vanhempien kanssa. Monet opettajat ja huoltajat ovat toivoneet, että kännykät voisi ilman erillisiä perusteita kerätä kaikilta oppilailta pois koulupäivän alkaessa.

Mai Allo