

PS ARKISTO
Ari Koponen tyytyväinen aloitteidensa esittelemien ehdotusten toteutumisesta: ”Konkreettiset teot lasten ja nuorten eteen jatkuvat”
Tästä lukuvuodesta alkaen kouluissa on kiusaamiseen, häirintään ja väkivaltaan puuttumiseen tarjolla lisää työkaluja kansanedustaja Ari Koposen lakialoitteissa ehdottamien muutosten astuttua voimaan. Koponen on kiinnittänyt huomiota koulukiusaamisen vakavuuteen ja vaatinut lainsäätäjiltä konkreettisia toimenpiteitä sen vähentämiseksi.
Nuorten koulutyö on kesälomien jälkeen käynnistynyt, ja valtakunnallinen koulurauhan julistus tapahtui keskiviikkona 17.8. Joensuussa. Vuoden teemaksi oppilaat ovat valinneet ”Kaikille kaveriksi”, jolla halutaan muistuttaa toisten huomioimisesta ja kaikkien mukaan ottamisesta.
– Kauniit puheet kiusaamisen ja väkivallan vastaisuudesta eivät riitä, vaan valtion on hyödynnettävä kaikki keinot ongelman ratkaisemiseksi. Näin laajaa kokonaisuutta emme pysty yhdellä toimenpiteellä ratkaisemaan, mutta ehdotukseni ovat askel oikeaan suuntaan, toteaa Ari Koponen.
Aloitteita kannatettiin yli puoluerajojen
Koposen lakialoitteita kannatettiin laajasti läpi puoluerajojen, ja kumpikin aloite keräsi harvinaisen enemmistön tuen eli yli sadan kansanedustajan allekirjoituksen. Ammatillisessa koulutuksessa ja lukiokoulutuksessa opettajalla ja rehtorilla on 1.8.2022 alkaen velvollisuus ilmoittaa tietoonsa tulleesta häirinnästä, kiusaamisesta, syrjinnästä tai väkivallasta niistä epäillyn ja niiden kohteena olevan opiskelijan huoltajalle.
Vastaava velvoite on ollut aiemmin perusopetuksessa, mutta ilmoitusvelvoitetta on laajennettu Koposen lakialoitteen ehdotuksen mukaisesti. Myös kurinpidollisia toimivaltuuksia on laajennettu, kuten Koponen toisessa lakialoitteessaan ehdotti, ja rehtori saa nykyisin määrätä oppilaan jälki-istuntoon.
– Olen helpottunut, että teemme vihdoin tarvittavia lainsäädännöllisiä uudistuksia koulukiusaamisen ja väkivallan kitkemiseksi yhdessä, kertoo Koponen, jonka mukaan lakimuutokset ovat vahva viesti myös ulospäin siitä, että näin vakavassa asiassa ei mennä puoluepolitiikan vaan lapsen etu edellä.
Myös Koposen kansalaisaloite omaksuttu käyttöön
Lakialoitteiden lisäksi Koposen kansalaisaloitteessa esittelemän toimintamallin mukaista pilotointia toteutetaan opetus- ja kulttuuriministeriön johdolla parhaillaan yli sadassa kunnassa ympäri maan. Kouluihin on tuotu Koposen ehdotuksen mukaisesti syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten tueksi aikuisia, jotka kulkevat rinnalla jo ennen kuin ongelmat pääsevät kärjistymään.
– Konkreettiset teot lasten ja nuorten eteen jatkuvat, päättää Koponen.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lukiokoulutus nuorten syrjäytyminen opetus- ja kulttuuriministeriö Ari Koponen kiusaaminen ammatillinen koulutus perusopetus häirintä lakialoite Syrjintä Koulukiusaaminen Väkivalta kansalaisaloite Lapset ja nuoret
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Koponen tyytyväinen lakialoitteidensa saamasta kannatuksesta yli puoluerajojen: ”On hienoa, että kiusaamisasia otetaan vakavasti eduskunnassa”

Vain hyvinvoiva lapsi voi oppia ja kasvaa täyteen potentiaaliinsa – Koponen: Vuorovaikutustaidot ja kiusaamisen ennaltaehkäisy vahvemmin mukaan perusopetukseen

Perussuomalaiset vaati laajempia oikeuksia koulukiusaamisen ja -väkivallan ehkäisyyn – vaatimukset kaadettiin äänestyksessä

52 603 ihmisen allekirjoitukset kansalaisaloitteeseen johtivat toivottuun lopputulokseen – Koponen: ”Vihdoin konkreettisia tekoja, ei vain tyhjiä sanoja”

Huomenna vietetään itsemurhien ehkäisypäivää – ”Yksi syrjäytynyt lapsi maksaa yhteiskunnalle jopa miljoona euroa”

Slunga-Poutsalo: Kouluväkivallan kitkemiseen löydyttävä keinoja nopeasti

Rantanen kysyi ulkomaalaisten tuomisesta Suomen lukioihin – hallitus vastaa kapulakielellä ja siirtää vastuun seuraavalle hallitukselle

Kansalaisaloite vaatii kännykän käytön rajoittamista kouluissa – kännyköiden käyttö kouluissa on jo laissa kiellettyä esimerkiksi Ranskassa

Elomaa ja Koponen: Hallitusohjelman kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopoliittiset kirjaukset edistävät koko kansakunnan hyvinvointia
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.