

PS ARKISTO
Koposen lakiesitys tunteita herättävästä aiheesta hyväksyttiin: ”Koulukiusaaminen on vakava uhka myös toisen asteen oppilaille”
Hallitus on lisäämässä lakiin kansanedustaja Ari Koposen ehdotuksen (LA 27/2020 vp), jonka mukaan koulun opettaja tai rehtori on velvollinen ilmoittamaan tietoonsa tulleesta koulussa tai koulumatkalla tapahtuneesta kiusaamisesta ja väkivallasta niihin syyllistyneen ja niiden kohteena olevan oppilaan huoltajalle.
– Ihmettelin, ettei tätä pykälää ole ollut toisen asteen koulutuksen laeissa, vaikka perusopetuslakiin se on kirjattu. Koulukiusaaminen on vähintään yhtä vakava uhka myös toisen asteen oppilaille, harmittelee perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen.
– Ongelmat eivät ratkea pelkästään hallituksen toimin, vaan tarvitaan myös opposition kuuntelemista. Olen hyvin onnellinen, että kova työni koulukiusaamisen ja väkivallan ehkäisemiseksi etenee nyt lakimuutosten tasolle, Koponen iloitsee.
Toimenpiteet eivät välttämättä riittäviä
Opetus- ja kulttuuriministeriö on laatinut uuden lakipaketin, joka sisältää edellä mainitun kirjauksen lisäksi myös muita Koposen tekemiä ehdotuksia. Toisessa lakialoitteessa (LA 6/2021 vp) Koponen ehdottaa keinoja puuttua kiusaamistilanteisiin: rehtori saisi myöntää jälki-istuntoa, evätä kiusaajalta osallistuminen opetukseen kolmen päivän ajaksi sekä erottaa oppilaan määräaikaisesti kahden viikon ajaksi. Näitäkin ehdotuksia laatiessa on Koposen mukaan kuultu koulun arjessa työskentelevien ihmisten tarpeita sekä tehty yhteistyötä opetusalan ammattilaisten kanssa.
Valitettavasti tämän lakialoitteen hallitus on hyväksynyt vain osittain: rehtorille annetaan oikeus antaa jälki-istuntoa sekä evätä kiusaaja opetuksesta, mutta vain jäljellä olevan päivän ja seuraavan ajaksi. Koposen mielestä lakiin lisättäväksi esitetyt toimenpiteet vaativat riittävän ajan ollakseen vaikuttavia. Perusteluista ei käy ilmi, miksi perusopetuksessakin epääminen ei voisi olla mahdollista enintään kolmeksi päiväksi.
– Vakavien kiusaamistilanteen käsittelyt vievät usein pidemmän ajan kuin yhden koulupäivän. Oppilaiden ja koulun henkilökunnan työrauha ja turvallinen opiskeluympäristö pitäisi voida paremmin varmistaa. Tämä on laaja ongelma, johon ei ole vain yhtä ratkaisua, mutta vihdoin on tulossa konkreettisia toimia kiusaamis- ja väkivaltatilanteisiin, toteaa Koponen.
Yhteistyö on avain asioiden muuttamiseen
Koponen on jättänyt eduskuntakäsittelyyn jo aiemmin yli 50 000 allekirjoitusta keränneen kansalaisaloitteensa koulukiusaamisen ja väkivallan kitkemiseksi. Lisäksi molemmat hänen edellä mainituista kiusaamista koskevista lakialoitteistaan allekirjoitti yli 100 kansanedustajaa, vaikka enemmistön tuen saaminen yksittäisen kansanedustajan aloitteelle on todella harvinaista.
Aloitteillaan Koponen on halunnut kiinnittää huomiota koulukiusaamisen vakavuuteen ja samalla vaatia lainsäätäjiltä toimenpiteitä sen vähentämiseksi, sillä pelkät kauniit puheet kiusaamisen ja väkivallan vastaisuudesta eivät riitä. Valtion on hyödynnettävä kaikki keinot ison ongelman ratkaisemiseksi. Koponen haluaa kiittää myös äänestäjiään, sillä ilman heitä hänellä ei olisi mahdollisuuksia vaikuttaa tällä tasolla.
– Työni heikoimmassa asemassa olevien eteen eduskunnassa jatkuu. Yhdessä olemme enemmän, päättää Koponen.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kouluväkivalta lakiesitykset toisen asteen koulutus Ari Koponen perusopetus lakialoite Koulukiusaaminen Väkivalta kansalaisaloite
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Koposelta jo toinen lakialoite koulukiusaamisongelman ratkaisemiseksi: ”Tarvitsemme lakiuudistuksia kiusaamiseen puuttumiseksi”

Koponen huolissaan nuorten kasvavasta väkivallasta: ”Viranomaisilla oltava työkalut väkivalta- tai päihdekierteen katkaisemiseksi”

Ari Koposen työ kouluväkivaltaa vastaan on tuottanut tulosta: ”Yhteistyö on avain asioiden muuttamiseen”

Koposelta jo toinen yli 100 nimeä kerännyt lakialoite: ”Koulukiusaaminen ei lopu pelkällä pääntaputtelulla”

Nepsylapset syrjäytetään yhteiskunnasta – Koponen: ”Hallitus pyörittelee peukaloitaan”

Koponen: Kelan puhelinpalvelun pitäisi olla maksuton – ”Tämä epäkohta on korjattava!”

Koponen tyytyväinen lakialoitteidensa saamasta kannatuksesta yli puoluerajojen: ”On hienoa, että kiusaamisasia otetaan vakavasti eduskunnassa”

Hallituksen toteuttama sitouttavan kouluyhteistyön malli käytännössä identtinen Ari Koposen kansalaisaloitteen kanssa – ”Tämä on askel kohti parempaa”

Vain hyvinvoiva lapsi voi oppia ja kasvaa täyteen potentiaaliinsa – Koponen: Vuorovaikutustaidot ja kiusaamisen ennaltaehkäisy vahvemmin mukaan perusopetukseen
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää