Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Slunga-Poutsalo on jättänyt hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen kouluväkivallan kitkemisestä. Hallituksen on Slunga-Poutsalon mielestä tehtävä kaikkensa, ettei yksikään lapsi joutuisi pelkäämään kouluun menemistä.

Vielä muutama kymmenen vuotta sitten kouluissa työskentelivät lähinnä opettajat ja rehtorit. Tänä päivänä kouluissa on edellä mainittujen lisäksi mm. koulunkäynninohjaajia, sosionomeja, psykiatrisia sairaanhoitajia ja kouluvalmentajia. Silti jatkuvasti saadaan lukea yhä raaistuvasta oppilaiden toisiinsa kohdistamasta väkivallasta kouluarjessa.

– Vaikka meillä moniammatillinen työ kouluissa lisääntyy koko ajan, se ei näytä estävän väkivaltatilanteiden syntymistä, toteaa kansanedustaja Riikka Slunga-Poutsalo.

Tilanne on kestämätön

Slunga-Poutsalo sai äskettäin tietää eräässä pääkaupunkiseudun koulussa tapahtuneesta pahoinpitelystä. Tässä tapauksessa oppilas oli tänä syksynä jo vaihtanut koulua vakavan kiusaamisen vuoksi ja hetken aikaa arki olikin sujunut hyvin. Viime viikolla tuli sitten ilmi, että tämä oppilas oli pahoinpidelty uudessa koulussaan.

– Nyt tilanne on se, että oppilas ei ymmärrettävästi uskalla eikä halua mennä kouluun ja hänen vanhempansa joutuvat olemaan pois töistä turvatakseen lapsensa arjen. Koko perheen tilanne on kestämätön, Slunga-Poutsalo sanoo.

Erottaminen pariksi päiväksi ei ratkaise mitään

Opettajien ja rehtorien kurinpitokeinot ovat varsin vähäisiä ja lieviä, eikä väkivaltaisen oppilaan kanssa käyty kasvatuskeskustelu tai tämän erottaminen koulusta pariksi päiväksi ratkaise mitään. Tilanne ei ratkea myöskään lisäämällä kouluihin eri ammattinimikkeillä olevia aikuisia tai säätämällä kuraattorimitoituksia.

Slunga-Poutsalo kysyykin hallitukselta, mitä konkreettista se tekee kitkeäkseen pikaisesti väkivallan kouluista ja taatakseen niin oppilaille kuin henkilökunnallekin turvallisen kouluarjen.

– Yhdenkään lapsen ei pidä yhtenäkään päivänä pelätä kouluun menemistä, hän painottaa.

Suomen Uutiset