700 ammuskelua ruotsalaisten peruskoulujen kulmilla kolmen viime vuoden aikana, kertoo SVT:n tuore selvitys. Vaikka suuri osa ampumisista on tapahtunut kouluajan ulkopuolella, lapset ja heidän vanhempansa ovat syystä huolissaan.

Kun ammutaan enemmän, niin ymmärrettävästi ammuskeluja on lukuisammin myös koulujen lähistöllä. Nuoret tuntevat paikat, tietävät minne aseen voi piilottaa ja miten pääsee pikimmiten pois paikalta. Ne ovat heidän kotikulmiaan, toteaa poliisihallituksen kriminologi Sven Granath.

Ongelmalähiöissä paukkuu

SVT:n selvitys osoittaa, että 16 prosenttia Ruotsin peruskoululaisista eli 196 000 lasta käy koulua, jonka lähistöllä on ammuskeltu viimeisen kolmen vuoden aikana.

Suurkaupungeissa kuten Tukholmassa ja Malmössä osuus onkin sitten jo 50 prosenttia. Tilanne on vaikein ongelmalähiöissä.

Oppimistulokset laskevat

Suurin osa ampumisista tapahtuu toki kouluajan ulkopuolella. Siitä huolimatta väkivallalla on vaikutuksensa lapsiin.

– Ammuskelu on ylipäänsä ongelmallista ja tietysti se, että rikospaikat ovat nähtävillä niin lähellä. Seurauksena on todella merkittävä tunne turvattomuudesta. Tämä voi saada aikaan myös mietteitä epäoikeudenmukaisuudesta, koska jotkut näkevät ampumisia arjessaan enemmän kuin toiset.

Yhdysvalloissa ja Meksikossa tehdyt tutkimukset osoittavat, että jengiväkivalta vaikuttaa lasten tulevaisuudennäkymiin. Oppimistulokset käyvät kehnommiksi ja keskittyminen koulutyöhön on entistä vaikeampaa.

SUOMEN UUTISET