Tukholman Södertäljessä riehuu jengisota ja viikon aikana jo kaksi ihmistä on surmattu ampumalla. Pelottelun ja uhkailun aika on ohi. Tänään jengiläiset ampuvat tappaakseen.

Poliisi on pidättänyt neljä nuorta epäiltynä 20-vuotiaan miehen surmaamisesta viime perjantaina Södertäljessä.

Miestä ammuttiin Rösbergan esikoulukeskuksen alueella ja hän kuoli saamiinsa vammoihin ensihoidon ponnisteluista huolimatta. Pidätetyistä kolme on 18-vuotiaita ja yksi 16-vuotias.

– Heitä epäillään todennäköisin syin murhasta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta, kertoo syyttäjä Kajsa Lindberg.

Neljä ampumista viikon sisällä

Lauantaina 1. lokakuutta Södertäljessä ammuttiin hengiltä 40-vuotias mies Ronnan kaupunginosassa paikallisen koulun läheisyydessä. Viikon kuluessa Södertäljessä kuoli tai haavoittui ammuskeluissa neljä henkilöä.

– Södertäljen ampumiset ovat tapahtuneet iltapäivällä tai illansuussa ja tällaista aiemmin ole nähty, kommentoi paikallispoliisin päällikkö Caroline Aspegren.

Kuluvana vuonna Tukholman alueella sijaitsevassa Södertäljessä on ammuttu hengiltä viisi ihmistä, koko maassa 50. Aftonbladetin tietojen mukaan Södertäljen väkivallan kierteessä on kyse löyhästi järjestäytyneen Södertäljenätverket-jengin 90 jäsenen keskinäisestä valtataistelusta.

”Puhtaita teloituksia”

Tukholman alueen poliisipäällikkö Mats Löfvingin mukaan ampumisten määrä kasvaa erityisesti keskisuurilla paikkakunnilla. Suurkaupunkien ampumistilastot ovat sinänsä vakaita. Erona entiseen on se, että tänään ammutaan tappaakseen.

– Ne ovat käsityksemme mukaan puhtaita teloituksia.

Poliisipäällikön mukaan jengit ovat erittäin tehokkaita rekrytoinnissa, nuorimmat jäsenet ovat kahdeksanvuotiaita. Organisaatio toimii, vaikka osa jengiläisistä istuu murha- ja huumausainetuomioitaan vankilassa.

– Miksi nuori ihminen ryhtyy murhaajaksi, se on avainkysymys.

SUOMEN UUTISET