Vaaleista on kulunut kuukausi eikä Ruotsissa ole vieläkään oikeistohallitusta. Sovun tiellä on skisma liberaalien ja ruotsidemokraattien välillä. Kiire tulee, sillä valtiopäivien puhemies viheltää pelin poikki keskiviikkona.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että moderaattien puheenjohtaja Ulf Kristersson lähti soitellen sotaan, kun hän sai valtiopäivien puheenjohtaja Andreas Norlénilta tehtäväkseen muodostaa maahan uuden hallituksen.

Ennen vaaleja näytti vielä siltä, että oikeistopuolueet olisivat yhtä mieltä suurista asioista ja pienistä selvittäisiin puhumalla. Toisin kuitenkin kävi ja erityisesti liberaalit ajautuivat hakaukseen ruotsidemokraattien kanssa.

Pakolaispolitiikka ja EU hallitussovun tiellä

Ruotsidemokraatit ja liberaalit ovat erimielisiä maahanmuutto- ja pakolaispolitiikasta sekä suhtautumisesta Euroopan unioniin. Ruotsidemokraatit haluaisivat minimoida pakolaisten määrän ja vastustavat EU:n ylivaltaa jäsenvaltioihin nähden. Liberaalit ovat toista mieltä. Myös suhtautumisessa kriminaalipolitiikkaan on eroja.

Kokonaan oma ongelmakenttänsä ovat vielä talous- ja turvallisuuspolitiikka. Inflaatio laukkaa, korkoja nostetaan ja sähkön sekä liikennepolttoaineiden hinnat ovat pian tavoittamattomissa.

Lisäaika mahdollinen Kristerssonille

Saman aikaan kaasuputkia sabotoidaan Ruotsin talousvesillä, turvallisuustilanne käy yhä sumuisemmaksi ja sotaa käydään lähialueilla. Nato-prosessikin tökkii.

Eräs mahdollisuus onkin, että puheenjohtaja Kristersson saa valtiopäivien puhemieheltä lisäaikaa hallitustunnustelujen jatkamiseksi. Jos taas kaikki menee kuin televisiossa, uusi hallitus aloittaa jo ensi viikolla.

SUOMEN UUTISET