Oikeiston voitto Ruotsin valtiopäivävaaleissa on vankentunut ja vahvistettu. Kansa äänesti muutoksen ja uuden suunnan puolesta. Nyt alkaa hallituksen rakentaminen ja ruotsidemokraatit näyttää tien.

Keskiviikkoiltana kaikki äänet oli laskettu ja valtiopäivävaalien tulos selvä: oikeistoblokki peittosi punavihreän koalition paikoin 176–173. Ruotsidemokraateille hävinneen moderaattien puheenjohtaja Ulf Kristersson on jo vauhdissa:

– Ruotsi on saanut vaalituloksen. Kansa on puhunut. Moderaatit ja muut puolueet rinnallani ovat saaneet pyytämänsä valtakirjan muutoksen tekemiseksi. Aloitan nyt työt toimintakykyisen hallituksen muodostamiseksi. Koko Ruotsin ja kaikkien ruotsalaisten hallituksen.

Vaalilupaukset, Nato ja EU keskiössä

Moderaattien puoluesihteeri Gunnar Strömmer korostaa, että puolue lähti vaaleihin uuden hallituksen muodostamiseksi nimenomaan ruotsidemokraattien kanssa. Hallituksen fokus on hänen mukaansa kaksiosainen:

– Ensimmäiseksi meidän on vietävä Ruotsi Natoon ja kannettava vastuumme EU:n puheenjohtajana ensi vuonna. Samalla meidän on tunnettava vastuumme koko maan taloudesta sekä kotitalouksista näinä vaativina aikoina.

Samaan aikaan uuden hallituksen on työskenneltävä Ruotsin kansan äänestämän muutoksen eteen.

– Meidän on saatava aikaan poliittiset muutokset, joita vaaditaan ampumisten lopettamiseksi, energiakriisin vaikutusten minimoimiseksi sekä syrjäytymisen aiheuttaman aivan liian korkean tukiriippuvuuden ja työttömyyden selättämiseksi, puoluesihteeri luetteli.

”On Ruotsin ja ruotsalaisten aika”

Jotakin ruotsidemokraattien jatkuvasta pimennosta Ruotsin valtamediassa kertoo se, että vaalivoittajan kommentteja saa etsiä kissojen ja koirien kanssa. Täytyy siis kääntyä sosiaalisen median puoleen.

Puheenjohtaja Jimmie Åkesson kiitti Facebookissa kaikkia puolueen ystäviä ”fantastisesta vaalikampanjasta”, joka teki ruotsidemokraateista maan toiseksi suurimman puolueen. Toisekseen – Åkesson painotti – kansa äänesti muutoksen puolesta.

– Nyt riitti kahdeksan vuotta kestänyt sosialidemokraattien politiikka, joka on vienyt maata väärään suuntaan. On aika pitää taas yhtä ja rakentaa turvallisuutta sekä hyvinvointia. On Ruotsin ja ruotsalaisten aika. Ruotsidemokraatit tulee olemaan kantava voima tässä muutoksessa, Åkesson kirjoittaa.

SUOMEN UUTISET