Ruotsin vaalitulos näyttää kovin erilaiselta riippuen siitä, puhutaanko valtiopäivävaaleista vai kunnallisvaaleista. Demokratian perusperiaatteiden mukaan kansa äänestää heitä, jotka ajavat juuri kyseisen ihmisen tai ryhmän asiaa – ja se näkyy erityisesti paikallisvaaleissa.

Malmön maahanmuuttajavaltaisessa Rosengårdissa sosialidemokraattien ääniosuus oli kunnallisvaaleissa 38,3 prosenttia. Seuraavaksi suurin ryhmittymä olikin sitten muslimipuolue Nyans, joka sai äänistä peräti 30,9 prosenttia. Vasemmistopuolueen ääniosuus oli 11,9 % ja vihreiden 11,4 prosenttia.

Oikeisto ei Rosengårdissa juhli, sillä moderaattien ääniosuus oli 3,2 %, ruotsidemokraattien 1,7 %, ja kristillisten 0,4 prosenttia. Liberaaleja ei ilmeisesti äänestänyt kukaan.

Ongelmalähiöiden äänenkannattaja

Muslimipuolue Nyans oli nousussa alueilla, joita viranomaiset kutsuvat erittäin haavoittuviksi alueiksi tai ongelmalähiöiksi. Niillä 30 alueella, joissa Nyans sai Göteborgissa eniten ääniä, ulkomaalaistaustaisten asukkaiden osuus on 86 prosenttia.

Työllisiä alueiden äänestäjistä on 58 prosenttia ja keskitulo 16 020 kruunua (1 502 euroa) kuukaudessa. Nyansin kokonaisäänisaalis ei kuitenkaan riittänyt paikkoihin Göteborgin valtuustossa, sillä puolue jäi 2 prosentin äänikynnyksen alle.

Muslimipuolue uskon asialla

Turkkilaistaustainen Mikail Yüksel perusti Nyansin vuonna 2019 saatuaan lähtöpassit keskustapuolueesta. Häntä epäiltiin äärioikeistolaisen turkkilaisjärjestön salaisen solun perustamisesta Ruotsiin.

SVT:n mukaan Nyans haluaa muun muassa naisille ja miehille eri ajat uimahalleihin ja vanhemmille oikeuden kasvattaa lapsiaan uskonnollisen vakaumuksen mukaisesti.

SUOMEN UUTISET