Apulaisvaltakunnansyyttäjä on nostanut syytteen yhteensä seitsemää poliisia ja muuta viranomaista kohtaan jutussa, jossa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneilta naisilta riisuttiin väkisin heidän islaminuskonnon mukainen hijab-huivinsa.

Perussuomalaiset kansanedustajat Jari Ronkainen ja Mari Rantanen kummeksuvat apulaisvaltakunnansyyttäjän päätöstä syyttää virkavaltaa.

– Jos joutuu tekemisiin virkavallan kanssa ja tarvitaan henkilötunnistekuvia poliisin rekistereihin, on päivänselvää, että kasvot tulee näyttää. Apulaisvaltakunnansyyttäjänkin on ymmärrettävä, että jos naamioita ei riisuta vapaaehtoisesti, ei jää muita vaihtoehtoja kuin riisua väkisin, poliisitaustainen Rantanen perustelee.

Järjetön tilanne

Oikeudenkäynnissä on myös kyse merkittävästä ennakkotapauksesta uskonnonvapauden ja viranomaisten toimivallan välillä.

– Jos virkavallalle jaetaan tuomioita, voisi jatkossa kuka tahansa asioida poliisin kanssa esimerkiksi kommandopipoon sonnustautuneena vedoten uskonnonvapauteen. Tämä olisi kuitenkin aivan järjetön tilanne, puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Ronkainen sanoo.

Palautukset eivät toimi

Kansanedustajakaksikko näkee tapauksessa ongelmia myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautusten toimivuudessa. Naisia ei ole voitu palauttaa, sillä mikään maa ei ota heitä vastaan todellisen kansalaisuuden ollessa epäselvä.

– Palautukset eivät toimi edes nykyisellään. Kuinka ne voivat toimia jatkossakaan, jos viranomaisilla ei ole keinoja selvittää henkilöllisyyksiä tai edes rekisteröidä selkeästi näitä ihmisiä, edustajat kyseenalaistavat.

SUOMEN UUTISET