

LEHTIKUVA
Ruotsidemokraattien vaatimukset kasvavat vaalivoiton myötä – vaikutusvallan täytyy olla suhteessa puolueen kokoon
Ruotsidemokraattien puoluesihteeri ilmoitti SVT:n aamuohjelmassa, että puolue haluaa kokonsa mukaisen vaikutusvallan mahdollisessa hallituksessa. Tällöin keskustellaan myös pääministerin paikasta. Tärkeintä on kuitenkin politiikan ja maan uusi suunta.
Ruotsin vaalitulos ja sen myötä hallitusratkaisu ovat edelleen hämärän peitossa, mutta kannunvalanta eri hallitusvaihtoehdoista on jo alkanut.
Jos oikeistoblokki lopulta voittaa, niin ruotsidemokraatit voivat lunastaa vaalivoittonsa blokin suurimpana puolueena. Moni asia muuttuu kansankodissa.
– Jimmie Åkesson on ollut johdonmukainen siinä, että meidän täytyy saada vaikutusvaltaa, joka on suhteessa puolueemme kokoon valtiopäivillä. Jos meistä nyt tulee suurin, niin nostamme pöydälle aivan eri vaatimukset, sanoi ruotsidemokraattien puoluesihteeri Richard Jomshof SVT:n aamuohjelmassa.
– On selvää, että ministerinsalkuista on voitava keskustella. Pääministerin posti, puhemies, eri valtiopäivien valiokuntien puheenjohtajuudet. Tärkeintä on kuitenkin se, että politiikka ja tietyt asiakysymykset saavat nyt aivan toisen suunnan kuin mihin viime vuosina on totuttu ja että me pystymme saamaan poliittisen tahtomme läpi.
Liberaalit edelleen nuivina
Ruotsidemokraattien hallitustaivaalle palasi ensimmäinen pilvi heti maanantaina, kun liberaalien edustaja ilmoitti ponnekkaasti puolueensa edelleen kieltäytyvän hallitusyhteistyöstä vaalivoittajan kanssa.
– Lähdimme vaaleihin liberaalisporvarillisen hallitusvaihtoehdon puolesta. Siinä hallituksessa ei ole tilaa ruotsidemokraateille, linjasi liberaalien EU-parlamentaarikko Karin Karlsbro Ruotsin radiossa.
Jo aiemmin pienpuolue liberaalien puheenjohtaja Johan Pehrson on sanonut, ettei puolue päästä ruotsidemokraatteja hallitukseen. Yhteistyö tosin voisi olla mahdollista asiakysymyksissä, jos ruotsidemokraatit tukevat hallituksen esityksiä valtiopäivillä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- asiakysymykset hallitusvaihtoehdot Johan Pehrson Karin Karlsbro ministeriratkaisut valtiopäivien valiokunnat hallitusratkaisu oikeistoblokki punavihreä koalitio valtiopäivävaalit 2022 Richard Jomshof Liberaalit Jimmie Åkesson Ruotsidemokraatit pääministeri
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsidemokraatit vaalien suurin voittaja

Ruotsin superjännittävä vaalitulos elää – oikeistoblokki siirtynyt johtoon kisassa valtiopäiväpaikoista

Valta vaihtumassa Ruotsissa – oikeistoblokki johtaa, mutta tuloksen vahvistaminen jäämässä keskiviikkoon

Tältä näytti ruotsidemokraattien riemukkaissa voitonjuhlissa – Jimmie Åkesson painoi menemään letkajenkaa

Ruotsin lopullinen vaalitulos edelleen auki – oikeistoblokki yhden paikan johdossa

Huhtasaari Strasbourgissa: ”Eurooppa pelastuu kyllä ja eurooppalaiset pärjäävät, kunhan nykymuotoisesta EU:sta päästään eroon”

Yksi loikkari voi kaataa yhteistyön – luottamus on pakosta Ruotsin uuden hallituksen avainsana

Ruotsissa on monta todellisuutta – muslimipuolue sai kolmanneksen äänistä ongelmalähiössä

Kansa on puhunut ja vaalitulos vahvistettu – Ruotsin suunta muuttuu
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.