Ruotsidemokraattien puoluesihteeri ilmoitti SVT:n aamuohjelmassa, että puolue haluaa kokonsa mukaisen vaikutusvallan mahdollisessa hallituksessa. Tällöin keskustellaan myös pääministerin paikasta. Tärkeintä on kuitenkin politiikan ja maan uusi suunta.

Ruotsin vaalitulos ja sen myötä hallitusratkaisu ovat edelleen hämärän peitossa, mutta kannunvalanta eri hallitusvaihtoehdoista on jo alkanut.

Jos oikeistoblokki lopulta voittaa, niin ruotsidemokraatit voivat lunastaa vaalivoittonsa blokin suurimpana puolueena. Moni asia muuttuu kansankodissa.

Jimmie Åkesson on ollut johdonmukainen siinä, että meidän täytyy saada vaikutusvaltaa, joka on suhteessa puolueemme kokoon valtiopäivillä. Jos meistä nyt tulee suurin, niin nostamme pöydälle aivan eri vaatimukset, sanoi ruotsidemokraattien puoluesihteeri Richard Jomshof SVT:n aamuohjelmassa.

– On selvää, että ministerinsalkuista on voitava keskustella. Pääministerin posti, puhemies, eri valtiopäivien valiokuntien puheenjohtajuudet. Tärkeintä on kuitenkin se, että politiikka ja tietyt asiakysymykset saavat nyt aivan toisen suunnan kuin mihin viime vuosina on totuttu ja että me pystymme saamaan poliittisen tahtomme läpi.

Liberaalit edelleen nuivina

Ruotsidemokraattien hallitustaivaalle palasi ensimmäinen pilvi heti maanantaina, kun liberaalien edustaja ilmoitti ponnekkaasti puolueensa edelleen kieltäytyvän hallitusyhteistyöstä vaalivoittajan kanssa.

– Lähdimme vaaleihin liberaalisporvarillisen hallitusvaihtoehdon puolesta. Siinä hallituksessa ei ole tilaa ruotsidemokraateille, linjasi liberaalien EU-parlamentaarikko Karin Karlsbro Ruotsin radiossa.

Jo aiemmin pienpuolue liberaalien puheenjohtaja Johan Pehrson on sanonut, ettei puolue päästä ruotsidemokraatteja hallitukseen. Yhteistyö tosin voisi olla mahdollista asiakysymyksissä, jos ruotsidemokraatit tukevat hallituksen esityksiä valtiopäivillä.

SUOMEN UUTISET