Ruotsin valtiopäivävaalien lopullinen tulos oli maanantaina aamulla edelleen auki ja tuulettamaan päästäneen vasta keskiviikkona, kun kaikki ulkomailla annetut ennakkoäänetkin on laskettu. Oikeistoblokki johtaa kisaa valtiopäiväpaikoista mutta ero vihervasemmistoon on pienin mahdollinen.

Maanantain seitsemän aikaan aamulla äänistä oli laskettu 95 prosenttia eli 6 243 vaalipiiriä kaikkiaan 6 578 vaalipiiristä.

Oikeistoblokki on edelleen saamassa enemmistön valtiopäivillä 175 paikallaan vihervasemmiston 174 paikkaa vastaan. Oikeiston johto on 47 000 ääntä.

Sosiaalidemokraateista on tulossa valtiopäivien suurin puolue 30,5 prosentin ääniosuudella. Ruotsidemokraatit nousee maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi saatuaan 20,6 prosenttia äänistä. Moderaatit on jäämässä kolmanneksi 19,1 prosentin ääniosuudella.

Keskusta on saamassa ennakkotietojen mukaan 6,7 prosenttia äänistä, vasemmistopuolue 6,6 %, kristilliset 5,4 %, vihreät 5,0 % ja liberaalipuoluekin on ylittämässä valtiopäivien äänikynnyksen 4,6 prosentin ääniosuudellaan.

Jimmie Åkesson olisi itseoikeutettu pääministeri

Jos oikeistoblokki voittaa myös lopullisissa vaalituloksissa, ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson olisi itseoikeutettu pääministeri. Tämä taas ei välttämättä sovi muille oikeistoblokin puolueille, joten hallitusneuvotteluista on helppo ennustaa hankalia.

Koska vaalitulos on toistaiseksi auki, puoluejohtajien kommentit ovat olleet pidättyväisiä. Moderaattien puheenjohtaja Ulf Kristerssonin sanavalinnat olivat siten sovittelevia, ehkä suunnattu myös ruotsidemokraateille:

– Tässä tilanteessa haluan rakentaa, en rikkoa. Etsin sitä mikä yhdistää, mutta kunnioitan myös aitoja, eriäviä mielipiteitä. Pitää erottaa asiat henkilöistä ja saada aikaan aikuisen oikea vuoropuhelu ruotsalaiseen politiikkaan.

SUOMEN UUTISET