Perussuomalaisten politiikan keskiössä on vahvistaa oman kansan ostovoimaa. – Oman kansan ostovoiman ylläpito edellyttää, että kaikesta vähemmän tärkeästä ja haitallisesta osataan luopua, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoo.

Tällä vaalikaudella valtionvelka on kasvanut yli 20 miljardia euroa. Perussuomalaisten kansanedusta Ville Tavio huomauttaa, että velkaantuneen valtiomme pelkät korkomenot ovat ensi vuonna jo 1,3 miljardia euroa.

– Tässä tilanteessa hallituksen pitäisi etsiä säästökohteita, mutta hallitus osaa elää vain velaksi.

Perussuomalaiset ovat kertoneet omasta arvojärjestyksestään.

– Me leikkaisimme haitallisesta maahanmuutosta, me säästäisimme Yle-verosta, me säästäisimme kehitysavusta, me säästäisimme rahan kippaamisesta EU:n kautta ylivelkaantuneille maille tukipaketein, Tavio listaa perussuomalaisten säästökohteita.

Keskiluokka joutuu hullutuksien maksajaksi

Perussuomalaiset ovat nostaneet tällä vaalikaudella politiikassaan keskiöön tavallisen kansalaisen ostovoiman. Tavio painottaa, että on kyse erityisesti autoilun, asumisen ja ruokakassin hintalapusta.

– Oman kansan ostovoiman ylläpito edellyttää, että jostain vähemmän tärkeästä ja jopa haitallisesta osataan luopua. On aika lopettaa väestönsiirrot muslimimaista ja pistää Afrikan kankkulankaivojen rahoitus jäihin. Oman kansan hyvinvointi on aika laittaa etusijalle.

– Hallitus on saanut varoitukset sähkön hinnannoususta ja vaadimme hallitusta tarttumaan perussuomalaisten esityksiin nopeasti. Suomalaisia uhkaa ensi talvena energiaköyhyys. Ennen kaikkea työssäkäyvä keskiluokka, joka tämän hallituksen hullutukset maksaa, ollaan jätetty yksin maksamaan lisää.

Sähkön verotus alas ja turve takaisin

Tavio painottaa, että perussuomalaisten keinot vaikuttavat suoraan hintoihin, jolloin ostovoima kasvaa kaikilla.

– Perussuomalaiset vaativat sähkön hintaan vaikuttavien verojen laskua. Vaadimme turpeen energiakäytön nopeaa lisäämistä ja mahdollistamista. Vaadimme ilmastohuuhaan pistämistä tauolle ja keskeyttämään päästökaupan.

– Sähkökauppamalli on nykyisellään epäreilu ja sitä pitää uudistaa. Suomalainen sähkö on jo yli 80-prosenttisesti päästötöntä. Tämä ei kuitenkaan näy kuluttajan maksamassa hinnassa, vaan sähkön hinta muodostuu markkinoilla kalleimman energiamuodon mukaan, joka on yleensä fossiilinen kivihiili.

Tavio muistuttaa, että sähkön kallistuminen liittyy myös päästöoikeuden hinnannousuun.

– Päästökaupan keskeyttämisellä voidaan laskea sähkön hintaa, arviolta jopa 30–50 prosenttia. EU-tason päästökaupan keskeyttämisellä olisi siis mahdollista parhaassa tapauksessa puolittaa sähkön hinta.

Energiakriisi ei tullut yllätyksenä

Perussuomalaiset vaatii Suomen hiilineutraalisuustavoitetta siirrettäväksi vuodesta 2035 vuoteen 2050. Lisäksi turve tulee määritellä uusiutuvaksi, kuten Ruotsissa tehtiin.

– On turhaa käydä enää periaatteellista keskustelua siitä, pitäisikö Suomen valtion puuttua sähkön hintaan. Suomen rahoilla on jo puututtu energiahintoihin – nimittäin muissa EU-maissa. Osallistumalla niin sanottuun elvytyspakettiin me olemme kohentaneet huonommin talouttaan hoitaneiden EU-maiden budjettiliikkumavaraa ja olemme mahdollistaneet esimerkiksi Kreikan, Italian ja Espanjan energiatuet.

Tavio huomauttaa, että käsillä oleva energiakriisi ei ole uusi tai täysin puskista tullut asia.

– Perussuomalaiset on esittänyt lukuisia toimia energian, asumisen ja ruokakassin hinnan alentamiseksi jo pitkään, mutta hallitus on ollut toimettomana. Asiasta jätettiin myös välikysymys, mutta hallituksesta ei ole löytynyt riittävästi tahtoa aikaansaada laskua hintatasoon.

SUOMEN UUTISET