Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä huomauttaa, että Marinin toiveen toteutumiseen liittyy käytännön haasteita, sillä Marin ei useinkaan ole tavoitettavissa vastaamaan asiakysymyksiin.

Pääministeri Sanna Mariniin (sd) kytkeytyvä, jo kolmatta viikkoa käynnissä oleva bilekohu ei ole ainakaan vielä osoittanut hiipumisen merkkejä, ja pääministeri saattaa joutua vastaamaan juhlimista koskeviin kysymyksiin myös eduskunnassa syysistuntokauden alussa.

Perussuomalaiset vaatii hallituksen toimista selvitystä myös Uniper-sotkuun liittyen, joka osui samaan aikaan Marinin kesäloman kanssa. Marin ei vaivautunut kesälomaltaan Saksaan neuvottelemaan suomalaisen Fortumin tytäryhtiön Uniperin rahoituksesta, vaan lähetti paikalle puoluesiskonsa, omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen.

– Hallitus ei näytä olleen toimintakykyinen Uniper-kriisissä. Pääministeri paineli samaan aikaan Ruisrockiin ja siitä sitten Helsingin pintaliitoporukoiden kanssa virka-asuntoonsa jatkoille, perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio sanoi tänään perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Lappeenrannassa.

Vetäytyi taka-alalle jo elvytyspakettikeskustelussa

Pääministeri Marin on viime päivinä selitellyt käsistä riistäytynyttä juhlintaansa tiedotustilaisuuksissa. Tiistaina suurlähettiläspäivillä puhunut Marin vaikutti kuitenkin jo olevan kyllästynyt puhumaan aiheesta, ja arveli myös suomalaisten olevan.

Marin sanoi myös toivovansa, että juhlinnan sijaan siirryttäisiin puhumaan substanssiasioista ja politiikasta.

- Totta kai itse toivoisin pääministerinä, että keskityttäisiin politiikan asiakysymyksiin, Marin sanoi.

Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä huomauttaa, että Marinin toiveen toteutumiseen liittyy käytännön haasteita, sillä Marinia ei useinkaan ole tavoitettavissa vastaamaan asiakysymyksiin.

– Kyseessä ei ole uusi ilmiö. Koko ajan on ollut havaittavissa ongelmaa, että pääministeriä on vaikea tavoittaa keskustelemaan poliittisista kysymyksistä tai vastaamaan oppositiolle. Ongelma nousi esille jo viime vuoden kesällä, kun keskusteltiin EU-elvytyspaketista, jolloin Marin pitäytyi taka-alalla, ilmeisesti taktisista syistä, jolloin muut joutuivat vastaamaan vaikeisiin kysymyksiin, Mäkelä sanoo.

Bilekohu yhteydessä Uniper-sotkuun

Kuten hyvin tiedetään, tosiasiassa Marin ei mielellään osallistu poliittiseen keskusteluun opposition kanssa – varsinkaan talousasioista.

Esimerkiksi heinäkuun puolivälissä Marin loisti poissaolollaan SuomiAreenassa, jossa eduskuntapuolueiden puheenjohtajat keskustelivat muun muassa verotuksesta ja valtiontaloudesta.

Marinin kesäloma osui kriittiseen hetkeen, sillä loman aikana kotimaassa rytisi oikein kunnolla – niin taloudessa kuin ulkorajapolitiikassa – mutta Marin pysyi tuppisuuna.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra katsoo, että Marinin bilekohu on yhteydessä Uniper-kriisin kanssa, eikä asiaa ole loppuun käsitelty.

– Kun Uniper-Fortum-ongelma alkoi avautua heinäkuun puolivälin kieppeillä, vaadimme eduskuntaa koolle ja ministereitä vastaamaan, mutta näin ei tehty. Myöskään ministeri Tuppuraiselta ei ole saatu vastauksia, Purra sanoi tänään Lappeenrannassa.

Perussuomalaiset pitää huolen, että pääministeri Marinin juhlimiseen kytkeytyvä Uniper-sotku perataan perin pohjin ja että ministerit vastaavat viimeistään syyskuussa.

SUOMEN UUTISET