Mediatietojen mukaan Saksa pyrkii kansallistamaan Uniper-kaasuyhtiön, johon valtionyhtiö Fortum on kanavoinut jo 15 miljardia euroa, josta kahdeksan miljardia viime tammikuussa lainoina ja takauksina. – Perussuomalaiset vaatii omistajaohjausta parlamentaariseen selvitykseen niin, että kaikki puolueet tulevat mukaan omistajaohjauspolitiikan uudelleenmäärittelyyn, jotta virheistä voitaisiin ottaa oppia tulevaisuutta ajatellen, puoluejohtaja Riikka Purra sanoo.

Perussuomalaiset on jättämässä välikysymyksen Uniperin ja Fortumin tilanteesta. Perussuomalaiset on jo kesästä saakka vaatinut pääministeriltä ja valtiovarainministeriltä vastauksia, joita ei ole saatu.

Perussuomalaiset vaativat tietoa esimerkiksi siitä, mitä tammikuussa tapahtui, kun Fortum tuki Uniperia 8 miljardilla, miksi Suomelle jäi kesällä Saksan edessä luu käteen niin sanotussa Uniperin pelastuspaketissa ja mikä tulee olemaan suomalaisen veronmaksajan enimmäisvastuu sotkuista.

– Omistajaohjausministerin ulostulot ovat olleet sekavia, yleensä on käynyt niin, että tuntia, paria myöhemmin media on korjannut ministerin väitteitä, MTV Uutisextrassa haastateltavana ollut perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo.

Marin lähetteli tekstiviestejä Saksaan

Purra toteaa, että erityisesti pääministerin asema mietityttää kuviossa.

– Hän on ollut hygieenissä roolissa, eikä juuri ole ottanut kantaa tilanteeseen. Vaikka en usko, että pääministeri olisi voinut muuttaa koko tilannetta, vähäpuheisuus silti kertoo hänen prioriteeteistaan eli siitä, mihin hän haluaa panostaa. Erityisesti kesällä, kun tilanne alkoi kärjistyä.

Uniper-kriisi osui Sanna Marinin kesälomaviikoille, eikä Marin aktiivisesti tuolloin pyrkinyt hoitamaan asiaa. Sittemmin pääministeri on kertonut lähettäneensä kaksi tekstiviestiä Saksan liittokansleri Olaf Scholzille.

– On hyvä pitää mielessä, että kyse ei ole nyt edes miljoonista vaan jopa viidestätoista miljardista. Mikäli tappioita tulee, summasta jopa noin puolet kohdistuu valtioon, eli veronmaksajiin ja osa yksityisille sijoittajille, Purra painottaa.

Omistajaohjauspolitiikka isoissa ongelmissa

Perussuomalaiset katsoo, että suomalaisessa omistajaohjauspolitiikassa on jo pitkään ollut suuria ongelmia.

– Perussuomalaiset vaatii omistajaohjausta parlamentaariseen selvitykseen niin, että kaikki puolueet tulevat mukaan omistajaohjauspolitiikan uudelleenmäärittelyyn, jotta virheistä voitaisiin ottaa oppia tulevaisuutta ajatellen.

– Toinen seikka on tietenkin se, että kannattaako strategisilla aloilla, joilla valtiolla on merkittävä omistus, ylipäätään lähteä tällaiseen seikkailuun. Viime kädessä suomalainen veronmaksaja joutuu kantamaan riskien seuraukset, Purra sanoo.

Pöydällä ei ole enää hyviä vauhtoehtoja

Oppositiojohtaja Purra pelkää Uniperista koituvan miljarditappiot.

– Nyt pöydällä ei ole enää hyviä vaihtoehtoja. Mediatietojen perusteella Fortum tulisi saamaan Uniper-omistuksestaan noin 350 miljoonaa. Samaan aikaan puhutaan 15 miljardista, joita Uniperiin on aiemmin laitettu.

Summat ovat valtavia, kun ne suhteutetaan Suomen BKT:hen tai vaikka valtion budjettiin.

– Suomessa olisi myös omia, kansallisia kohteita, joihin kipeästi tarvittaisiin rahaa. Nyt esimerkiksi keskustellaan hoitajien palkoista.

Luotto Tuppuraiseen mennyt

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) on väläyttänyt, että mikäli Saksa kansallistaa Uniperin, Saksan tulisi palauttaa 8 miljardin rahoitus Fortumille.

Purra sanoo, että luottamus Tuppuraiseen ei ole kummoiselta tasolla.

– Tuskin kahdeksaa miljardia saadaan takaisin, jos edes muutama miljardi saataisiin, olisi sekin jonkinlainen voitto tässä tilanteessa.

SUOMEN UUTISET