Fortumin toimitusjohtajan, hallituksen ja omistajaohjausministeri Tuppuraisen on erottava välittömästi. Jos eivät eroa, heidät on erotettava, vaatii perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne.


Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Lulu Ranne totesi jo heinäkuussa Ylen aamu- ja radion Ykkösaamu-lähetyksissä, että valtion omistajaohjaus petti Fortumin tapauksessa. Myös omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen epäonnistui Ranteen mukaan tehtävässään.

– Tuon jälkeen uutiset pääministeri Sanna Marinin, omistajaohjausministeri Tuppuraisen ja omistajaohjausyksikön rooleista Fortumin Uniper-saagassa ovat käyneet kerta kerralta kamalammiksi. Ei ole selvää kuulivatko Sipilän hallitus, saati Fortum omistajaohjausta lainkaan, kun Uniperia lähdettiin nurkkaamaan. Fortumin hallituksessa ei ole ollut ketään omistajaohjauksesta ennen kuin tänä keväänä. Saksan neuvottelut on hoidettu vilttiketjulla, pahimmillaan pääministerin festaritekstareilla, Ranne listaa.

– Nyt Saksa harkitsee jopa Uniperin kansallistamista eli täyden määräysvallan hankkimista yhtiöstä, koska alun perinkin riittämättömäksi arvioitu pelastuspaketti ei riittänyt. Tuppurainen uhoaa, ettei Suomi hyväksy kansallistamista ilman korvausta, vaikka Saksa saa Uniperin osake-enemmistön jo ensimmäisen pelastuspaketin perusteella, ellei Fortum muuta neljän miljardin euron osakaslainaansa osakkeiksi.

Neuvottelijat vaihtoon

Ranteen mukaan Fortumin johto tuntuu olleen niin sanotun uponneiden kustannusten harhan vallassa eli kuvitellut, että aiemmat sijoitukset saadaan takaisin, kun kaadetaan Uniperiin lisää rahaa.

– Tässä tilanteessa Fortumin johtoon, omistajaohjauksen vastuuministeriksi sekä Suomen neuvottelijoiksi pitää saada tahot, joilla ei ole henkistä sidettä nykyiseen sotkuun, vaan kykenevät tarkastelemaan sitä kiihkottomasti ja tosiasiat tunnustaen.

Eli Fortumin toimitusjohtajan, hallituksen ja omistajaohjausministeri Tuppuraisen on erottava välittömästi. Jos eivät eroa, heidät on erotettava, vaatii Ranne.

– Uniperin menetys Saksalle voi tulla Fortumille tähtitieteellisen kalliiksi, koska Uniperin arvo Fortumin taseessa on mennyttä. Uniperista luopuminen voi silti olla ”halvin” vaihtoehto, sillä sen tappioille ja vaikeuksille ei näy pohjaa.

Aika palata ilmastoristiretkeltä

Ranne muistuttaa, että valtion syy omistaa 50,8 % Fortumista on strateginen: ”sähköntuotannon riittävyyden varmistaminen myös poikkeusolosuhteissa”. Yhtiön toimialan ydin on sähkön, lämmön ja kaasun tuotanto, hankinta, siirto, jakelu ja myynti.

– Sen sijaan Fortumin toimitusjohtajan mukaan yhtiön tarkoitus on edistää muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Lisäksi toimitusjohtajan mukaan Fortum hankki Uniperin ajaakseen puhtaaseen energiaan siirtymistä kautta Euroopan!

– Fortumin on aika palata Saksan ilmastoristiretkeltään, ja keskittyä turvaamaan perusasioita eli Suomen ja Pohjoismaiden markkinoiden toimitus- ja hintavakautta. Siinä riittää työsarkaa valtion strategiselle yhtiölle, Ranne sanoo.

SUOMEN UUTISET