

PS ARKISTO
Fortum ja omistajaohjaus – Ranne: ”Molempien johto vaihtoon”
Fortumin toimitusjohtajan, hallituksen ja omistajaohjausministeri Tuppuraisen on erottava välittömästi. Jos eivät eroa, heidät on erotettava, vaatii perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Lulu Ranne totesi jo heinäkuussa Ylen aamu- ja radion Ykkösaamu-lähetyksissä, että valtion omistajaohjaus petti Fortumin tapauksessa. Myös omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen epäonnistui Ranteen mukaan tehtävässään.
– Tuon jälkeen uutiset pääministeri Sanna Marinin, omistajaohjausministeri Tuppuraisen ja omistajaohjausyksikön rooleista Fortumin Uniper-saagassa ovat käyneet kerta kerralta kamalammiksi. Ei ole selvää kuulivatko Sipilän hallitus, saati Fortum omistajaohjausta lainkaan, kun Uniperia lähdettiin nurkkaamaan. Fortumin hallituksessa ei ole ollut ketään omistajaohjauksesta ennen kuin tänä keväänä. Saksan neuvottelut on hoidettu vilttiketjulla, pahimmillaan pääministerin festaritekstareilla, Ranne listaa.
– Nyt Saksa harkitsee jopa Uniperin kansallistamista eli täyden määräysvallan hankkimista yhtiöstä, koska alun perinkin riittämättömäksi arvioitu pelastuspaketti ei riittänyt. Tuppurainen uhoaa, ettei Suomi hyväksy kansallistamista ilman korvausta, vaikka Saksa saa Uniperin osake-enemmistön jo ensimmäisen pelastuspaketin perusteella, ellei Fortum muuta neljän miljardin euron osakaslainaansa osakkeiksi.
Neuvottelijat vaihtoon
Ranteen mukaan Fortumin johto tuntuu olleen niin sanotun uponneiden kustannusten harhan vallassa eli kuvitellut, että aiemmat sijoitukset saadaan takaisin, kun kaadetaan Uniperiin lisää rahaa.
– Tässä tilanteessa Fortumin johtoon, omistajaohjauksen vastuuministeriksi sekä Suomen neuvottelijoiksi pitää saada tahot, joilla ei ole henkistä sidettä nykyiseen sotkuun, vaan kykenevät tarkastelemaan sitä kiihkottomasti ja tosiasiat tunnustaen.
Eli Fortumin toimitusjohtajan, hallituksen ja omistajaohjausministeri Tuppuraisen on erottava välittömästi. Jos eivät eroa, heidät on erotettava, vaatii Ranne.
– Uniperin menetys Saksalle voi tulla Fortumille tähtitieteellisen kalliiksi, koska Uniperin arvo Fortumin taseessa on mennyttä. Uniperista luopuminen voi silti olla ”halvin” vaihtoehto, sillä sen tappioille ja vaikeuksille ei näy pohjaa.
Aika palata ilmastoristiretkeltä
Ranne muistuttaa, että valtion syy omistaa 50,8 % Fortumista on strateginen: ”sähköntuotannon riittävyyden varmistaminen myös poikkeusolosuhteissa”. Yhtiön toimialan ydin on sähkön, lämmön ja kaasun tuotanto, hankinta, siirto, jakelu ja myynti.
– Sen sijaan Fortumin toimitusjohtajan mukaan yhtiön tarkoitus on edistää muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Lisäksi toimitusjohtajan mukaan Fortum hankki Uniperin ajaakseen puhtaaseen energiaan siirtymistä kautta Euroopan!
– Fortumin on aika palata Saksan ilmastoristiretkeltään, ja keskittyä turvaamaan perusasioita eli Suomen ja Pohjoismaiden markkinoiden toimitus- ja hintavakautta. Siinä riittää työsarkaa valtion strategiselle yhtiölle, Ranne sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sähkön tuotanto vilttiketju pelastuspaketit miljarditappiot neuvottelut ilmastotoimet määräysvalta vastuunpakoilu Uniper veronmaksajat kustannukset toimitusjohtaja Tytti Tuppurainen Sanna Marin Lulu Ranne Omistajaohjaus Fortum Saksa hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallituksen kannettava vastuu Fortumista – ”Kyseessä on täysi epäonnistuminen, joka vaatii yhä vastauksia”

Ministeri Tuppuraiselta kevyt vinkkivitonen energian säästämiseksi: Hiustenkuivaajan ja kihartimien tilalle papiljotit – ”Eivät vaadi sähköä”

Purra vaatii vastuun kantamista Uniper-sotkusta: ”Omistajaohjaus on Suomessa surkeassa jamassa”

Ranne: Valtion omistajaohjaus petti täysin – ”Ministeri Tuppuraisen on kannettava poliittinen vastuunsa ja erottava”

Purra pelkää Uniper-sotkusta koituvan veronmaksajille miljarditappiot: ”Suomessa olisi omia, kansallisia kohteita, joihin tarvittaisiin kipeästi rahaa”

Juuso esittää sähkön hinta-alueiden muodostamista – elinkeinoministeri käänsi kelkkansa ja tuli samoille linjoille

Tavio: Saksa uhkaa viedä suomalaisilta vesivoimaloita

Perussuomalaisilta välikysymys energiasta ja Fortum-politiikasta: Veronmaksajien tappiot jopa 15 miljardia euroa – kukaan ei ota vastuuta

Purra: Sähkön hinta perustuu nyt Saksan virheisiin tulla täysin riippuvaiseksi venäläisestä kaasusta – demareiden lobbaamien kaasuputkien ansiosta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.