

MATTI MATIKAINEN
Perussuomalaiset esittää sinivalkoista siirtymää: Suomi tarvitsee nyt investointeja, työtä, tuottavuutta ja kasvua
Perussuomalaiset lanseerasi keväällä käsitteen sinivalkoinen siirtymä, jolla kuvataan paitsi uudenlaista teollisuuspolitiikkaa, myös laajemmin tarvetta vetää ja ajatella kotiinpäin. – Suomalaista teollisuutta vahvistamalla me saamme työtä, yrittämistä ja hyvinvointia, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo.
Puoluejohtaja, kansanedustaja Riikka Purra avasi tänään sinivalkoisen siirtymän sisältöä perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Lappeenrannassa.
– Sinivalkoinen siirtymä korostaa Suomen kansallista etua, omavaraisuutta ja huoltovarmuutta sekä on uudenlainen teollisuuspolitiikan malli. Sinivalkoinen siirtymä vetää ja ajattelee kotiinpäin eikä ole siitä häpeissään.
Suomi on osa globaalia maailmaa, Eurooppaa ja pohjolaa, mutta perussuomalaiset vaatii, että Suomen on toimittava kansainvälisillä kentillä rohkeammin, itsevarmemmin ja omista kriittisistä eduistamme ja tarpeistamme huolehtien.
– Meille oma kansa ensin -ajattelu ei ole vahingollista vaan kaiken perusta. Turvallisuuspoliittinen tilanne ja maailman kasvavat epävarmuudet vauhdittavat nyt muutoksen tarvetta. Sinivalkoinen siirtymä haluaa purkaa ongelmallisia kauppapolitiikan riippuvuuksia, myös suhteessa Kiinaan, vaikka se onkin vaikeaa, Purra sanoo.
Pitää ottaa oppia siitä, mitä Euroopassa nyt tapahtuu
Purran mukaan nykytilanteesta on otettava opiksi.
– Jotain pitää oppia siitä, mitä Eurooppa tällä hetkellä todistaa.
Teollisuuden osuus Suomen bruttokansantuotteesta on 2000-luvulla pudonnut 20 prosenttia. Jos otetaan huomioon kaikki välilliset vaikutukset, vientiteollisuuden osuus on noin 46 prosenttia BKT:stä. Kyseessä on edelleen hyvinvointimme tukijalka, mutta se on heikentynyt.
Samaan aikaan eletään eräänlaista uudelleenteollistumisen aikaa.
– Turvallisuus-, toimitusvarmuus- ja huoltovarmuusseikat nopeuttavat tuotannon siirtymistä takaisin sinne, mistä se on lähtenyt. Jotkut asiantuntijat puhuvat ”pois Kiinasta”-ilmiöstä.
– Tämä teollisuus ponnistaa korkeasta osaamisesta, digitalisaatiosta ja monipuolisesta energiapaletista. Sen vastakohta on nälkäpalkalla maailman eniten saastuttavissa maissa valmistettavat länsimaiden asukkaiden kympin paidat ja euron muovihäkkyrät, Purra sanoo.
Suomalainen teollisuus on ympäristöteko
Purra korostaa, että sinivalkoisen siirtymän politiikka ei suinkaan suhtaudu ympäristöön väheksyen.
– Suomessa tuotettava tuote, meille suomalaisille ja vientiin, on huomattavasti ympäristö- ja ilmastoystävällisempi kuin Kiinasta, Intiasta tai Pakistanista tuotavat tuotteet. Suomalainen teollisuus on ympäristöteko, muiden etujen kuten työllisyyden ja verotulojen ohella. Teollisuutta vahvistamalla me saamme työtä, yrittämistä ja hyvinvointia suomalaisille, Purra sanoo.
Hän painottaa, että koska ilmasto on globaali, ei ole taloudellisesti tai muutenkaan perusteltua, että Suomi heikentää kilpailukykyään ja kansalaisten hyvinvointia pyrkimällä huomattavasti suurempiin päästövähennyksiin ja kunnianhimoihin kuin muut.
– Sen sijaan päästöjen vähentäminen siellä, missä se on helppoa ja edullista, on toimintaa, jossa Suomi voi auttaa – markkinoilla, ei tukipolitiikalla. Tämä hyödyttää kaikkia, mutta ei potki itseämme nilkoille.
Avaimet ovat energian hinnassa ja verotuksessa
Miten sinivalkoinen siirtymä teollisuuspolitiikassa sitten tehdään? Purra sanoo, että keskeiset työkalut liittyvät energian hintaan ja saatavuuteen, regulaatioon, verotukseen sekä osaamiseen ja koulutukseen.
– Nyky-Suomessa mikään näistä ei ole teollisuutta, yrittämistä tai varsinkaan työntekoa kannustavaa. Suomi tarvitsee investointeja ja oikeaa työtä, tuottavuutta ja kasvua. Tulemme esittelemään konkreettisia toimenpiteitä kaikkien näiden osa-alueiden parantamiseksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sinivalkoinen siirtymä bruttokansantuote tuotanto suomalainen työ ja yrittäminen hyvinvointi Riikka Purra Eurooppa ilmastopolitiikka Energiapolitiikka Huoltovarmuus perussuomalaiset Kilpailukyky Teollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallituksen kannettava vastuu Fortumista – ”Kyseessä on täysi epäonnistuminen, joka vaatii yhä vastauksia”

Elinkustannukset karkaavat käsistä, veronmaksajien rahat valuvat unelmahöttöön – Purra: ”Elämme vihreää päiväunta, jota kokoomus ja hallitus kannattavat”

Syyllistävä ”Greta Thunberg -politiikka” ei vähennä päästöjä tai suojele luontoa – Ranne: Ilmastotoimissa tarvitaan malttia ja itsesuojeluvaistoa

Yle juoksutti esille ekonomistiköörin hehkuttamaan kiristyvää verotusta ja kohoavia elinkustannuksia – Talousprofessori Virén tyrmää: ”Tuhoisa linja talouden vahvistumisen kannalta”

Sanna Marinin dilemma: Toivoo nyt keskittymistä politiikan asiakysymyksiin, vaikka yleensä pääministeriä on vaikeaa tavoittaa keskustelemaan politiikasta

Perussuomalaiset vaatii isänmaallista talouspolitiikkaa: ”Hallitus on tuhlannut jopa 20 miljardia euroa kohteisiin, joihin ei olisi pitänyt käyttää rahaa lainkaan”

Perussuomalaisille Suomen huoltovarmuus ja kansan hyvinvointi on ykkösasia: ”Ilmastotavoitteet on nyt laitettava jäihin”

Ilmastokeskustelussa on vaikea hahmottaa ongelmien suuruusluokkia – arviolta 15 prosenttia maailman hiiliongelmasta liittyy trooppisten metsien hävitykseen, ei Suomen metsiin

Järkeä maahanmuuttopolitiikkaan – ”Suomessa oli elokuussa noin 33 000 ulkomaalaista työtöntä työnhakijaa”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää