Samaan aikaan kun sähkön hinta nousee, Suomessa on käyttökatkolla jopa seitsemän voimalaitosta. Perussuomalaiset vaatii reservin ottamista takaisin käyttöön. – Kaikkien politiikkatoimien tulee tähdätä suomalaisten ostovoiman säilyttämiseen, jotta tulevasta talvesta tulee siedettävä, perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas sanoo.

Perussuomalaiset katsoo, että Suomen tavoite olla hiilineutraali vuonna 2035 – jopa 15 vuotta ennen EU:n tavoitetta – on osoittautumassa mahdottomaksi, ja ilmastotoimista täytyy nyt joustaa, jotta sähkön hintaa saadaan alemmaksi.

– Tässä tilanteessa olennaista on ajatella kansan ostovoimaa ja sitä, mitä seurauksia edessä olevasta energiakriisistä tulee olemaan. Tässä kohtaa ilmastotavoitteet on laitettava jäihin, koska Suomen huoltovarmuus ja kansan hyvinvointi menee edelle, perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Mauri Peltokangas sanoo.

Peltokangas nähtiin eilen Ylen A-studiossa kansanedustajakollegoidensa Tiina Elon (vihr) ja Hussein al-Taeen (sd) kanssa. Hallitusta edustavat Elo ja al-Taee kertoivat, etteivät he olisi valmiita tinkimään ilmastotoimista tälläkään hetkellä.

Voimalaitokset tyhjäkäynniltä takaisin käyttöön

Al-Taeen puheet toisin olivat hivenen sekavia, sillä viime viikolla myös demarit siirtyi hivenen perussuomalaisille linjoille demarien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin yllättäen esittäessä, että päästöoikeuksia tuleekin nyt lisätä korkeiden energiahintojen hillitsemiseksi.

– SDP olisi valmis lainaamaan laman aikana kertyneestä reservistä, jolloin ilmastoon päästettiin vähemmän hiilidioksidia, al-Taeen selitys kuului.

Vihreiden Elon mukaan nyt tulee vain löytää keinoja auttaa ihmisiä ”selviytymään kriisin yli”, eli tarjoamalla tukitoimia.

Peltokangas oli eri linjoilla.

– Nyt jo väläytellään, että suihkussaoloaikaa on vähennettävä ja sammuteltava valoja, koska sähkö on loppumassa. Samaan aikaan meillä on seitsemän voimalaitosta, jotka ovat tällä hetkellä tyhjäkäynnillä. Minun mielestäni tämä tehoreservi on otettava käyttöön. Politiikkatoimien tulee tähdätä suomalaisten ostovoiman säilyttämiseen, jotta tulevasta talvesta tulee siedettävä, Peltokangas sanoi.

Vihreiden Elolta saatiin pitkin hampain ehdollinen myönnytys tehoreservin käyttöönotolle, mutta vain viimesijaisena toimena. Elon mukaan tärkeämpää olisi nyt ”tukea kestäviä valintoja” eli kyseessä olisivat tukitoimet energiaremontteihin. Vihreiden mukaan remontteihin voisi saada valtion tukemaa lainaa.

Perussuomalaiset vaatii turpeen takaisin

Perussuomalaiset vaatii turvetta takaisin osaksi energiatuotantoa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtama hallitus korotti turpeen verotusta siten, että sen polttamisesta tuli kannattamatonta. Perussuomalaiset ei hyväksy veronkorotusta.

– Kyseessä oli yksi Suomen historian typerimmistä päätöksistä, koska turve on olennainen osa huoltovarmuutta energiatuotannon osalta, Peltokangas sanoo.

Perussuomalaiset haluaa vihreän siirtymän tilalle sinivalkoisen siirtymän, johon kuuluu järkevä energiapolitiikkaa ja suhteellisuudentajun säilyttävä ilmastopolitiikka.

Sinivalkoinen siirtymä korostaa Suomen kansallista etua, omavaraisuutta ja huoltovarmuutta sekä on uudenlainen teollisuuspolitiikan malli. Sinivalkoinen siirtymä vetää ja ajattelee kotiinpäin – eikä ole siitä häpeissään.

Turve on oleellinen osa perussuomalaisten peräänkuuluttamaa sinivalkoisen siirtymän energiapolitiikkaa.

SUOMEN UUTISET