Euroopan laajuinen päästökauppa ajaa ilmastoverojen kanssa energian hinnan pilviin ja teollista tuotantoa karkaa Euroopan ulkopuolelle. Samalla päästöt kasvavat, eivät vähene, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ennakoi viime vuoden syyskuussa.

Ensi talvena edessä olevat sähkön hinnan korotukset ovat tämän hetken kuumin puheenaihe kansalaisten keskuudessa. Samaan aikaan polttoaineen hinnat ovat jo nyt korkealla, mikä nostaa paitsi tavan autoilijan työmatkakustannuksia myös logistiikkakulujen kautta ruuan ja muiden tuotteiden hintaa.

Monet EU-maat ovat jo alentaneet energian verotusta auttaakseen omia kansalaisiaan ahdingossa, mutta Suomen hallitusta ei omien kansalaisten vaikeudet näytä suuremmin kiinnostavan.

Toistaiseksi pääministeri Sanna Marinin (sd) johtama hallitus ei ole saanut edessä olevan energiakriisin johdosta aikaiseksi näpertelyä kummempaa, tosin juuri alkaneissa hallituksen budjettineuvotteluissa on kerrottu käsiteltävän myös ratkaisuja energiakriisiin.

Ilmastokunnianhimo ajoi markkinoiden edelle

Puoluejohtaja Riikka Purra huomauttaa, että perussuomalaiset varoitti nousevasta energiakriisistä jo vuosi sitten.

Tuolloin Purra totesi, että energia tulee jatkossa näkymään vahvasti uutisotsikoissa.

– Kyse on lähestyvästä energiakriisistä. Fossiilisen polttoaineen hinnat ovat nousseet myös, koska korvausinvestointeja ei kannata tehdä, ennen kuin on olemassa selvä vaihtoehto. Lainsäädäntö on liian nopeaa ja kunnianhimo kovaa. Käytäntö ja markkinat eivät kykene seuraamaan.

Ilmastotoimet uhkaavat Suomen kilpailukykyä

Purra totesi myös, että pahimmillaan ilmastotoimien kiihdyttämässä energiakriisissä on kyse siitä, että sähkö loppuu. Lisäksi ilmastopoliittiset toimet vaikuttavat Suomen kilpailukykyyn ja teollisuuden edellytyksiin toimia.

– Maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikka on nostanut maariskin Suomessa korkeammalle kuin kilpailijamaissa eikä teollisuus saa mitään lisäarvoa hallituksen huikeista tavoitteista. Kustannuskilpailukyky kärsii. Vihreälle puolelle syntyvät teknologian ja ilmasto-osaamisen työpaikat eivät lukumäärältään taikka tuotokseltaan kykene korvaamaan menetettyjä. Hallitus puhuu mielellään ilmastopolitiikan aikaansaamista työpaikoista ja kasvusta, mutta tämäkään mediaseksikkyys ei riitä tosiasioita kumoamaan. Kolikolla on aina kaksi puolta, Purra sanoi.

Katso kokonaisuudessaan Purran puhe viime vuoden syyskuun tuumaustunnilta täältä.

Energiakriisiin vastaamiseksi perussuomalaiset on vaatinut sekä kansallisia että EU-tason toimia jo viime syksystä saakka. Sähkön hinnan ollessa räjähtämässä käsiin, perussuomalaiset on myös tällä viikolla vaatinut välittömiä toimia ja hallitusta hätäkokoukseen ratkaisujen saamiseksi.

SUOMEN UUTISET