Rikollisuus on Ruotsin valtiopäivävaalien polttava teema. Eräs keino jengirikollisuuden vähentämiseksi saattaisi olla kokoomuksen ehdottama koululaisten ADHD-testaus. Näin oireilevat lapset saataisiin ajoissa hoidon ja lääkityksen piiriin. Ehdotus ei ole saanut juurikaan vastakaikua.

Kaikki ongelmalähiöiden yli viisivuotiaat lapset olisi syytä testata mahdollisen ADHD- eli aktiivisuus- ja tarkkaavaisuushäiriön takia. Näin yhä useampi pääsisi hoidon ja lääkityksen piiriin. Testi olisi vapaaehtoinen, ikään kuin tarjous lasten vanhemmille.

– Ei ole olemassa vain yhtä syytä, miksi ihmisestä tulee rikollinen. Maamme vankiloissa on kuitenkin paljon henkilöitä, joilla on todettu ADHD. Meidän on tehtävä kaikkemme, jos vakavissamme aiomme katkaista jengien rekrytoinnit, sanoo ehdotuksen takana olevan kansallisen kokoomuksen oikeuspoliittinen asiantuntija Johan Forsell.

– Meidän on löydettävä ADHD-lapset ja sillä on myös rikoksia ennalta ehkäisevää merkitystä.

Toimiva koulu on tärkeintä kaikille lapsille

Hallituspuolue sosialidemokraatit suhtautuu kokoomuksen ehdotukseen nuivan varauksellisesti. Puolueen mielestä kouluissa pitäisi satsata väkivallan vastaiseen ennalta ehkäisevään työhön, sillä nopeita ratkaisuja polttavaan rikollisuusongelmaan ole olemassa.

Tasavertaisuuden vuoksi demareiden mielestä pitäisi sitten – jos toimeen tartutaan – testata kaikki Ruotsin lapset ADHD:n varalta. Myös asiantuntija nostaa varoittavan sormensa pystyyn kokoomuksen ehdotuksen edessä:

– ADHD-lapselle tärkeintä on pitää huolta siitä, että koulu toimii. Se mikä on hyvästä ADHD-lapselle, toimii kaikille lapsille, toteaa yleispsykiatrian ylilääkäri Lena Nylander Lundin yliopistosta.

Riskinä perheiden lähtö Ruotsista

Valtiopäivävaalien alla poliitikot tehtailevat urakalla ehdotuksia rikollisuuden saamiseksi kuriin. Monet ehdotuksista kohdistuvat paljolti maahanmuuttajien asuttamiin ongelmalähiöihin. Ehdotus lasten ADHD-testauksesta herättää voimakkaita reaktioita:

– Minulle satelee kysymyksiä siitä, mitä tämä ehdotus oikeastaan tarkoittaa. Näen suurena riskinä sen, että yhä useammat perheet lähtevät Ruotsista, koska he tuntevat pelkoa ja epäluottamusta viranomaisia kohtaan, pohtii Hodan Toosh Somalilaisesta autismi- ja aspergeryhdistyksestä.

SUOMEN UUTISET