Ruotsidemokraattien vaalimainonta on saanut aikaan – ilmeisen tarkoituksellisesti – hengästyttäviä reaktioita kilpailevilta puolueilta. Varsinkin junamainonta ja siihen liittyvät kommentit kertovat tuloillaan olevasta murroksesta.

Ruotsidemokraattien metromainonta on saanut aikaan merkittäviä parahduksia maan poliittisessa kentässä. Erityisesti sen jälkeen, kun valtiopäiväedustaja ja oikeuspoliittinen asiantuntija Tobias Andersson kommentoi oman puolueensa junamainosta Twitter-tilillään:

”Tervetuloa palautusjunaan, vain menolippuja. Seuraava asema Kabul.”

Andersson postauksen taustalla lienee hallituksen esitys muutaman vuoden takaa, jonka seurauksena lähes 10 000 paperitonta afgaaninuorta sai luvan jäädä Ruotsiin. Keskustapuolue takasi esityksen läpimenon valtiopäivillä.

Keskusta läiskii rasistikortilla

Poliittiset vastustajat ovat sittemmin metromainonnasta suivaantuneena läiskineet rasistikorttia kuin vihtaa saunassa. Erityisen ahkera ruotsidemokraattien mollaaja on ollut – yllätys yllätys – keskustapuolue, jonka johtaja Annie Lööf halajaa paikkaa demarihallituksessa ja pääministeri Magdalena Anderssonin poliittisessa sylissä.

Näin keskustan keulakuva kommentoi junamainontaa Twitterissä:

”Tämä on niin arvotonta ja rasistista. Minun on todella vaikea ymmärtää, kuinka kunnon porvarilliset ja liberaalit kollegani voivat pistää hynttyyt yhteen tämän porukan kanssa ja antaa heille vaikutusvaltaa. Sen sijaan voisimme tehdä yhteistyötä yli poliittisten rajojen antamatta tilaa muukalaisvihalle.”

Annie Lööfin ulostulon taustalla lienee taasen huoli siitä, että keskusta jää valitsemallaan tiellä oppositioon syyskuun vaalien jälkeen. Porvarikoalition muodostaisivat mahdollisesti ruotsidemokraatit, kokoomus, kristillisdemokraatit ja ehkä liberaalit.

Galluptodellisuudessa se olisi mahdollista. Paikallinen media tosin heittää keppejä mahdollisen porvarihallituksen ketjuihin ylen ahkerasti.

SUOMEN UUTISET