Maahanmuutto on rikollisuuden jälkeen tärkeimpiä aiheita Ruotsin kuumana käyvässä vaalitaistossa. Mielipidemittauksissa raketin lailla nousevan ruotsidemokraattisen puolueen mielestä maa ei kestä jatkuvaa pakolaispainetta, vaan siihen liittyvä maahanmuutto on painettava lähelle nollaa.

Heinäkuun alkuun mennessä Ruotsissa oli kuluvana vuonna myönnetty 97 500 oleskelulupaa. Luvista lähes 40 000 myönnettiin Venäjän hyökkäystä pakeneville ukrainalaisille.

Ruotsidemokraatit ovat alusta alkaen toivottaneet Ukrainan pakolaiset tervetulleeksi. Puheenjohtaja Jimmie Åkessonin mielestä puolueen kannattajat toimivat näin myös tänään.

– Kyseessä on EU:n tilapäisen suojelun direktiivi ja kyse on todellakin väliaikaisesta suojasta, Åkesson sanoi SVT:n puoluejohtajahaastattelussa.

Ruotsidemokraattien vastustajat ovat nälvineet puoluetta kaksilla rattailla ajamisesta, kun ukrainalaisten pakolaisten tulo Ruotsiin on hyväksyttävää mutta muiden välttämättä ei.

Nollatoleranssi pakolaisuuteen liittyvälle maahanmuutolle

Oleskelulupa myönnettiin vuoden ensimmäisellä puoliskolla SVT:n mukaan 5 240 turvapaikanhakijalle. Luku ei Åkessonin mukaan kerro koko totuutta. Hän haluaa erottaa toisistaan pakolaismaahanmuuton ja pakolaisuuteen liittyvän maahanmuuton.

– Ihmiset voivat tulla tänne joko pakolaisina, sukulaisina perheenyhdistämisten kautta tai työnhakijoina mutta ajan myötä he syrjäytyvät ja juuttuvat tukiriippuvuuteen. Heistä tulee tälle maalle rasite ja siitä me emme selviä.

– Pakolaisuuteen liittyvä maahanmuutto maailman joka kolkasta pitää saada loppumaan. Tällaisen maahanmuuton on oltava niin lähellä nollaa kuin mahdollista.

Työkaluja vielä käyttämättä

Keinona rajoittaa pakolaistyyppistä maahanmuuttoa ruotsidemokraatit esittävät, että turvapaikanhakijoita otettaisiin ainoastaan naapurimaista.

Tällöin toimittaisiin ”ensimmäisen turvallisen valtion periaatteella”. Ajatuksen käytännön toteuttaminen on riippuvainen muun muassa lakipykälistä ja käytännön toteutuksen suunnittelu on vielä kesken.

– Meidän on sovellettava EU-lainsäädännön mahdollistamaa minimitasoa, eikä Ruotsissa ole tehty kaikkea voitavaa asian eteen. Työkaluja on vielä käyttämättä, Åkesson sanoo.

Äänestäjät katsovat tulevaisuuteen

Åkesson ja ohjelman juontajat olivat Expressenin mukaan eri linjoilla, kun puheeksi otettiin ruotsidemokraattisen puolueen syntyvaiheet ja alkutaipaleen kirjava historia. Sananvaihto kävi ajoittain kiivaaksikin:

– En tunne hengenheimolaisuutta puolueeseen sellaisena, kuin se tuolloin oli. Te lässytätte aina vain noista ajoista, ja mielestänne se on tärkeintä valitsijoille. Itse olen sitä mieltä, että äänestäjät ovat kiinnostuneita siitä, mitä aion saada tulevaisuudessa aikaan.

SUOMEN UUTISET