Demarivetoiset hallitukset ja elinkeinoelämän patruunat ovat vuosikaudet toitottaneet, kuinka maahanmuutto ratkaisee pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan polttavat ongelmat. Ruotsidemokraatit ovat nyt vetäneet yhteen tutkimustiedon vaietusta aiheesta. Maahanmuutto maksoi ruotsalaisille veronmaksajille 1 051 miljardia kruunua vuosina 2014–2021.

Ruotsidemokraatit ovat vaalitaistelun tuoksinassa julkaisseet raportin maahanmuuton todelllisista kustannuksista vuodesta 2014 vuoteen 2021. Raportti Invandringen och de offentliga finanserna – 15 år senare perustuu Jan Ekbergin, Joakim Ruistsin ja Lina Aldénin sekä Mats Hammarstedtsin selvityksiin ja laskelmiin maahanmuuton kokonaiskustannuksista vuosien 2007–2050 välillä.

Puolueen laskelmien mukaan pakolaisuuteen liittyvän maahanmuuton kustannukset olivat vuodesta 2014 vuoteen 2021 yhteensä 1 051 miljardia kruunua (99 miljardia euroa).

Tukiviidakkoa on raivattava

– Koska maahanmuutto maksaa näin paljon sillä täytyy olla poliittisia seurauksia, sanoi ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson raportin julkaisun yhteydessä.

Åkessonin mukaan tukiviidakkoa sekä etuja on raivattava, tulkitsee Aftonbladet. Ruotsidemokraatit vaatii säästöjä jo ensi vuoden budjettiin:

– Meille on tärkeätä, että miten budjettiteknisistä syistä vain on mahdollista, niin uusi hallitus rajoittaa ensimmäisessä budjetissaan asumisperäisiä tukia ja etuja muille kuin Euroopan talousalueen kansalaisille.

Edellä mainituilla leikkauksilla budjettisäästöt olisivat jo 7–8 miljardia kruunua vuodessa, laskee puolueen talouspoliittinen asiantuntija Oscar Sjöstedt.

Ruotsidemokraattien kannatus jyrkässä kasvussa

Kokoomus on jäänyt kirkkaasti ruotsidemokraattien taakse gallupeissa ja puolue lähestyy vauhdilla jo mittausten ykköspaikkaa, joka vielä toistaiseksi on laskevan kannatuksensa kanssa kamppailevan sosialidemokraattisen puolueen hallussa.

Vaaleihin on aikaa vajaat kolme viikkoa.

Ruotsidemokraatit keskustelevat mahdollisesta hallitusyhteistyöstä kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kanssa. Ruotsidemokraatit ovat gallupmenestyksen myötä nostamassa panoksia neuvotteluissa. Kysymys lienee myös pääministerin paikasta.

Maahanmuutolle EU:n minimirajat

Ruotsidemokraatit haluavat rajoittaa tukien äärelle pääsyä siten, että Ruotsin kansalaisuuden voisi saada vasta kymmenen vuoden kuluttua oleskeluluvan myöntämisestä. Maahanmuuttoa sinänsä pitäisi rajoittaa voimakkaasti siten, että se täyttäisi ainoastaan EU:n minimivaatimukset.

Pakolaisuuteen liittyvä maahanmuutto pitäisi saada nollaan tai mieluiten miinusmerkkiseksi. Yhä useamman tulisi mahdollisuuksien mukaan palata lähtömaahansa.

Åkessonin mielestä henkilöt, jotka eivät pysty vahvistamaan identiteettiään ja jotka eivät ole saapuneet suoraan Ruotsiin, on karkotettava maasta välittömästi. Ruotsilla on EU-lainsäädännön mukaan mahdollisuus rajoittaa myös perheiden yhdistämistä ja muutenkin tiukentaa omaisten maahanmuuttoa huoltajan toimeentulovaatimuksia kiristämällä.

SUOMEN UUTISET