Ruotsissa on tähän mennessä tänä vuonna kuollut luoteihin 47 ihmistä. Se on enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä. Rikollisten ottaessa yhteen yhä useammin myös täysin sivullisten uhrien määrä kasvaa.

Eskilstunan Årbyssä kello oli perjantaina kuusi illalla, ja lapset vanhempineen viettivät aikaa kaupungin kunnostamassa leikkipuistossa. Idylli rikkoutui laukauksiin, joita ammuttiin paikalla olleiden mukaan jopa toistakymmentä. Paikalle ryntäsi isä, joka oli kuullut tulituksen läheisessä asunnossaan.

– Kaikki huusivat ja juoksivat ympäriinsä. Näin samalla, että väkijoukko oli kerääntynyt jonkun mytyn ympärille ja juoksin sinne. Silloin näin poikani. Hän makasi huutavan äitinsä sylissä ja luulin ensin, että kauhein oli tapahtunut, isä kertoo Dagens Nyheterissä.

Turvallista paikkaa ei enää ole

Pikkupoika oli saanut luodista kimmokkeen vatsaan ja hänet kuljetettiin sairaalaan. Lapsi pääsi kotihoitoon vielä saman vuorokauden aikana. Luodeista sai osuman myös täysin sivullinen naishenkilö, joka hänkin selvisi hengissä.

– Kuinka voimme enää asua paikassa, jossa lapsi voi tulla ammutuksi leikkipuistossa? Turvallista paikkaa ei enää ole, haavoittuneen pojan isä siunailee.

Ampujat olivat saapuneet paikalla skoottereilla. Heidän varsinaisesta kohteestaan ei ole tietoa eikä poliisi ole tavoittanut rikollisia. Poliisin mukaan perjantain ampuminen on todennäköisesti jatkumoa kahdeksalle aikaisemmalle ammuskelulle rikollisjengien välisissä yhteenotoissa Årbyn lähiössä tänä vuonna.

Tilapäislait poikkeustoimet tarpeen

Eskilstunan kunnanhallituksen demaripuheenjohtaja Jimmy Janssonin kuppi meni viimeisimmästä ammuskelusta lopullisesti nurin. Facebookissa Jansson osoittaa sanansa Twitter-tiliensä norsunluutorneissa suruaan ja osanottoaan julistaville poliitikoille, myös oman puolueensa ministereille.

– Jonkun sortin poikkeuksellisia toimia ja tilapäislakeja tarvitaan tämän helvetin lopettamiseksi.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson vastaa huutoon ja ilmoittaa puolueensa järjestävän ylimääräisen vaalikokouksen Eskilstunassa alkavalla viikolla:

– Esittelen silloin vaalien jälkeiselle hallitukselle kohdistetut vaatimuksemme. Ne lopettavat väkivallan ja ampumiset, jotka kirjaimellisesti repivät maamme kappaleiksi.

Hengiltä ammuttuja jo enemmän kuin vuosi sitten

Vuonna 2021 Ruotsissa kuoli luoteihin Aftonbladetin mukaan 46 ihmistä. Vaikka elokuu ei ole edes lopussa, tänä vuonna hengiltä on ammuttu jo 47 ihmistä. Lukuja voi verrata vaikka vuoteen 2012, jolloin ampumisissa sai koko vuoden aikana surmansa 17 henkilöä.

Ampumisissa on usein kyse rikollisjengien välisestä huumereviirien hallinnasta ja koston kierteestä. Joskus ampumisen syy jää täysin vastausta vaille ja kyse voi olla hetken mielijohteesta tapahtuneesta tulituksesta.

Rikollisuus on Ruotsin valtiopäivävaalien tärkein teema. Vaalit pidetään 11. syyskuuta ja ruotsidemokraatit on mittausten mukaan noussut maan toiseksi suurimaksi puolueeksi.

SUOMEN UUTISET