Ruotsin työmarkkinapolitiikassa on tapahtumassa historiallinen murros, kun Ammattiliittojen Keskusjärjestö LO on päättänyt aloittaa yhteistyön ruotsidemokraattien kanssa. Perinteisesti vasemmistolaisen ay-liikkeen takinkääntö ei lähde sydämen hyvyydestä vaan siitä, että ruotsidemokraateilla on nyt tukeva ote vallan kahvasta.

Ruotsin Ammattiliittojen Keskusjärjestö LO kääntää historiallisesti kelkkansa ja aloittaa yhteistyön ruotsidemokraattien kanssa. LO:n puheenjohtaja Susanna Gideonsson ei ilmoittanut takinkäännöstä riemurinnoin, vaan totesi keskusjärjestön velvollisuuden olevan keskustella kaikkien valtaapitävien kanssa.

Syyskuun valtiopäivävaaleissa ruotsidemokraateista tuli maan toiseksi suurin puolue. SVT:n ovensuukyselyn mukaan jopa 27,5 prosenttia ammattiliittojen jäsenistä äänesti nimenomaan ruotsidemokraatteja. Ruotsidemokraatit on siten myös ay-liikkeen piirissä toiseksi suosituin puolue heti sosialidemokraattien jälkeen.

”Ajamme jäsentemme etua”

Ensimmäisenä Canossan matkan tekee Rakennusliiton puheenjohtaja Johan Lindholm, joka istuu myös sosialidemokraattien puoluehallituksessa. Hän kertoi luovansa suhteet ruotsidemokraatteihin ja tapaavansa puolueen valtiopäiväedustajia.

– He ovat nyt mukana johtamassa tätä maata. Menen tapaamiseen valtiopäiville ajamaan jäsentemme etua, Lindholm kommentoi Expressenille.

– Ruotsidemokraatit käyvät hallitus- sekä budjettineuvotteluja ja jäsenillemme tärkeiden kysymysten on tuolloin oltava pöydällä ja mukana keskusteluissa. En mene sinne lehtereille istuskelemaan.

Politiikka on mahdollisen taitoa

Ammattiliitot ovat ottaneet lusikan kauniiseen käteen siksikin, että ruotsidemokraatit ovat saaneet johtoonsa valtiopäivillä useita valiokuntia, muun muassa työelämä- ja lakivaliokunnat. Politiikka on mahdollisen taitoa.

Ruotsidemokraatit sai ensimmäiset edustajansa valtiopäiville 12 vuotta sitten. LO valitsi alusta alkaen linjan, jonka mukaan puolueeseen ei oteta minkäänlaista kontaktia.

LO on tehnyt voitavansa sulkeakseen ruotsidemokraatit kokonaan pois ay-liikkeestä. Ruotsidemokraateiksi tunnustautuneet henkilöt ovat saaneet lähteä luottamustoimistaan ja joissakin tapauksissa heitä on jopa potkittu pois liitoista.

SUOMEN UUTISET