Södertäljessä on parin viime viikon aikana ammuttu hengiltä kolme ihmistä. Kyse saattaa olla vieläkin suuremman välienselvittelyn alkusoitosta. Koston kierre leviää yhä laajemmalle jengisodan uhrien määrän kasvaessa.

Poliisin osaksi näyttää Södertäljessäkin tulleen lähinnä ruumiiden laskeminen ja ampumisten tilastointi. Joitakin pidätyksiä on tehty, mutta moni väkivallanteko on yhä selvittämättä vuosien ajalta.

Onkin luultavaa, ettei poliisi ole pystynyt murtamaan rinnakkaisyhteiskunnan vaikenemisen kulttuuria, saatikka pääsemään jengien sisälle tiedustelumenetelmien avulla.

Södertäljeä pidettiin pitkään esimerkkinä siitä, kuinka poliisi onnistui peittoamaan väkivaltaiset rikollisjoukot. Virkavallalta jäi huomaamatta, että yksi ja yhteinen asia eli Södertäljenätverket hajosi keskenään verisesti taisteleviksi ryhmiksi, jotka kaikki pyrkivät huumekaupan hallitsijaksi alueella.

Jengit täydessä sodassa keskenään

– Pääasiassa kyse on eri ryhmien välisestä taistelusta rikollisen toiminnan markkinaosuuksista. Ryhmät ovat kirjaimellisesti täysimittaisessa sodassa keskenään, sanoo Länstidning Södertäljen rikostoimittaja Torbjörn Granström.

– Kyse on myös vaikutusvallan hankkimisesta ja kostosta. Södertäljen rikollispiireissä on useampia murhia selvittämättä viime vuosien ajalta ja johtohahmoja on ammuttu. Tällaisella on ennemmin tai myöhemmin aina seurauksensa.

Talouden taantuma yltää myös Ruotsiin ja se tietää kokaiinin hupikäytön hiipumista ja yhä suurempia ongelmia myös katutason huumekaupalle. Pienentyvät voitot kiihdyttävät jengien taistelua markkinaosuuksista ja ryöstely sekä varastelu todennäköisesti lisääntyvät käyttäjienkin piirissä.

SUOMEN UUTISET