Monimuotoisuus ja monikulttuurinen yhteiskunta yhdistetään usein juuri pohjoismaalaiseen hyvinvointivaltioon. Luottamukseen, avoimuuteen ja jakamattomaan tasa-arvoon perustuva järjestelmä on kuitenkin äärimmäisen haavoittuvainen. Jos ja kun sitä halutaan käyttää hyväksi ja sitä halutaan vahingoittaa.

Vanhempi veljeksistä palkattiin tullin palveluksesta turvallisuuspoliisi Säpon riveihin vuonna 2007. Kyseessä oli 10 kuukautta kestänyt perehdyttämisohjelma, jolla pyrittiin vahvistamaan viranomaisten kykyä ymmärtää ja analysoida vieraita kieliä sekä kulttuureja. Rekrytoinnissa etusijalle asetettiin ulkomaalaistaustaiset henkilöt.

Isoveli vastaa viime viikolla alkanessa oikeudenkäynnissä syytteisiin vakoilusta Venäjän hyväksi ja pikkuveli avunannosta vakoiluun. Isoveljen epäillään keränneen huippusalaista informaatiota työskenneltyään Säpossa sekä puolustusvoimissa. Pikkuveli sitten välitti tiedot Venäjän sotilastiedustelu GRU:lle ja vastaanotti palkkiot. Veljekset kiistävät syytteet.

– Ruotsalainen avoimuus ja luottamus ovat vahvuus. Mitä suurempaa on kansalaisten välinen luottamus, sitä vapaampi on yhteiskunta. Kyseessä voi olla myös heikkous, kun luottamusta käytetään keinona vahingoittaa meitä, huomauttaa toimittaja Tove Lifvendahl Svenska Dagbladetin pääkirjoitussivulla.

Luottamusyhteiskunta jatkuvasti uhattuna

Lifvendahlin mukaan toinen räikeä esimerkki sinisilmäisyydestä on tukivetoinen ruotsalainen yhdistyskenttä, jota on toistuvasti hyödynnetty erilaisiin väärinkäytöksiin. Kyse on ollut oman taloudellisen edun tavoittelusta mutta myös vaarallisesta poliittisesta toiminnasta.

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijat ovat esimerkiksi osoittaneet, kuinka salafistiset (sunni-islamilaiset) tahot ovat hakeutuneet yhdistyksiin sekä toimintaan, jonka myötä ne voivat hankkia itselleen sekä rahaa, että valtaa.

– Tämä on nyt se todellisuus, johon Ruotsin on sopeuduttava ja rakennettava kokonaismaanpuolustuksensa. Luottamusyhteiskunnan suojelun tulee perustua ymmärrykseen siitä, että se on jatkuvassa uhattuna.

SUOMEN UUTISET