

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Monikulttuurinen yhteiskunta on haavoittuvainen – avoimuutta ja suvaitsevaisuutta voidaan käyttää härskisti hyväksi
Monimuotoisuus ja monikulttuurinen yhteiskunta yhdistetään usein juuri pohjoismaalaiseen hyvinvointivaltioon. Luottamukseen, avoimuuteen ja jakamattomaan tasa-arvoon perustuva järjestelmä on kuitenkin äärimmäisen haavoittuvainen. Jos ja kun sitä halutaan käyttää hyväksi ja sitä halutaan vahingoittaa.
Vanhempi veljeksistä palkattiin tullin palveluksesta turvallisuuspoliisi Säpon riveihin vuonna 2007. Kyseessä oli 10 kuukautta kestänyt perehdyttämisohjelma, jolla pyrittiin vahvistamaan viranomaisten kykyä ymmärtää ja analysoida vieraita kieliä sekä kulttuureja. Rekrytoinnissa etusijalle asetettiin ulkomaalaistaustaiset henkilöt.
Isoveli vastaa viime viikolla alkanessa oikeudenkäynnissä syytteisiin vakoilusta Venäjän hyväksi ja pikkuveli avunannosta vakoiluun. Isoveljen epäillään keränneen huippusalaista informaatiota työskenneltyään Säpossa sekä puolustusvoimissa. Pikkuveli sitten välitti tiedot Venäjän sotilastiedustelu GRU:lle ja vastaanotti palkkiot. Veljekset kiistävät syytteet.
– Ruotsalainen avoimuus ja luottamus ovat vahvuus. Mitä suurempaa on kansalaisten välinen luottamus, sitä vapaampi on yhteiskunta. Kyseessä voi olla myös heikkous, kun luottamusta käytetään keinona vahingoittaa meitä, huomauttaa toimittaja Tove Lifvendahl Svenska Dagbladetin pääkirjoitussivulla.
Luottamusyhteiskunta jatkuvasti uhattuna
Lifvendahlin mukaan toinen räikeä esimerkki sinisilmäisyydestä on tukivetoinen ruotsalainen yhdistyskenttä, jota on toistuvasti hyödynnetty erilaisiin väärinkäytöksiin. Kyse on ollut oman taloudellisen edun tavoittelusta mutta myös vaarallisesta poliittisesta toiminnasta.
Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijat ovat esimerkiksi osoittaneet, kuinka salafistiset (sunni-islamilaiset) tahot ovat hakeutuneet yhdistyksiin sekä toimintaan, jonka myötä ne voivat hankkia itselleen sekä rahaa, että valtaa.
– Tämä on nyt se todellisuus, johon Ruotsin on sopeuduttava ja rakennettava kokonaismaanpuolustuksensa. Luottamusyhteiskunnan suojelun tulee perustua ymmärrykseen siitä, että se on jatkuvassa uhattuna.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- luottamusyhteiskunta kokonaismaanpuolustus yhdistyskenttä Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulu ruotsalainen yhdistyskenttä Tove Lifvendahl SK Ruotsin puolustusvoimat vahingoittaminen haavoittuvuus monimuotoinen moniarvoisuus Venäjän sotilastiedustelu monikulttuurius sinisilmäisyys GRU Must FRA säpo salafistit Turvallisuuspoliisi Tasa-arvo Luottamus Avoimuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: Kela-huijauksiin on puututtava

PS-edustajat: Epäkohdat ja väärinkäytökset näyttävät olevan irrottamaton osa työperäisen maahanmuuton ominaisuuksia

Suomalaisista järjestöistä tuli julkisen rahan kerjäämisen ammattilaisia – ”Kansalaistoiminnan tarkoituksena ja ainoana toimintamuotona ei saisi olla rahan hankkiminen valtiolta”

Saksan poliisi epäilee vihatubettajaa petoksista – miljoonien koronatuet islamistiverkostolle?

Koulujen kulmilla satoja ampumisia Ruotsissa: ”Nuoret tuntevat paikat”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.