Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio on jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen siitä, miten Kelan etuuksien väärinkäyttämistä aiotaan vähentää.

– Kelan on vaikeaa saada tietoa esimerkiksi siitä, jos joku teeskentelee asuvansa Suomessa mutta onkin oikeasti ulkomailla, Ville Tavio toteaa.

Kelan vuosiraportista käy ilmi, että etuuksiin liittyvien väärennösten määrä on kasvanut viime vuosina. Tavio pitää suuntaa huolestuttavana. Yleisimmin väärennettyjä asiakirjoja ovat laskut, tiliotteet, vuokrasopimukset ja palkkatodistukset.

Yli kymmenen miljoonan potti

Tavio huomauttaa, että Suomessa asuva ulkomaan kansalainen tai monikansalainen voi huijata Kelalta rahaa myös piilottelemalla ulkomaista pankkitiliään. Kelalla on tiedonvaihtoa EU-maiden kanssa, mutta kolmansien maiden osalta suoraa väylää tarkistuksille ei ole.

– Tukijärjestelmän valvontaa pitää tehostaa, jotta väärinkäytökset vaikeutuvat. Voimme vain arvailla, paljonko nykyään tehdään Kela-väärinkäytöksiä jotka eivät tule ilmi, Tavio pohtii.

Kela kirjaa etuuksien väärinkäytösepäilyjä vuosittain noin 1 800 – 2 500. Rahasumma, jota väärinkäytösepäilyt koskevat, on ollut viime vuosina 10–12 miljoonaa euroa vuodessa. Keskimääräinen väärinkäytösepäily koskee noin 5 000 euron summaa.

SUOMEN UUTISET