Suomalaisten kotitalouksien lisäksi etenkin kuljetusala on kärsinyt polttoaineiden rajusta hinnannoususta. Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) johtama varautumisen ministeriryhmä on pohtinut kuljetusalan tilannetta, mutta sopua ei tähän mennessä ole syntynyt. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee, pitävätkö vihreät hallitusta panttivankeinaan.

– Itsepintainen jakeluvelvoitteeseen tarrautuminen ajaa maamme kilpailukyvyn mahdottomaan tilanteeseen, kun maantiekuljetuksiin ei joko ole varaa tai ne eivät enää ole kannattavia. Suomi on globaalin logistiikan näkökulmasta pussinperä, eikä kuljetuskustannusten nousu auta maamme kilpailukykyä tippaakaan. Suomalainen teollisuus tarvitsee tehokasta logistiikkaa, mutta hallituksen toimet lähinnä vaikeuttavat sitä, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen moittii.

Suomi vihreiden panttivankina

Torstain kyselytunnilla perussuomalaiset kysyivät, mihin toimiin hallitus on ryhtymässä auttaakseen vaikeassa taloudellisessa tilanteessa olevia suomalaisia. Energian ja polttoaineiden hinnat ovat nousseet rajusti ja ajaneet useita kotitalouksia sekä kuljetusalan yrityksiä ahtaalle.

– Kysymykseni ministeri Annika Saarikolle koski sekä suomalaisten tukemista että polttoaineveron laskua ja dieselin käyttövoimaveron poistoa, mutta vastaukseksi tarjottiin lähinnä selittelyjä valtiontalouden heikosta tilasta eikä polttoaineiden hintoja käsitelty sanallakaan. Samaan aikaan, kun rahaa riittää jaettavaksi erilaisiin ilmastotekoihin ulkomaita myöten, oman maamme kilpailukyky unohdetaan.

– Herää kysymys, pitävätkö vihreät tässä panttivankina hallitusta ja samalla koko kansaa? Kuljetusalan ahdinko heijastuu koko yhteiskuntaamme, sillä valtaosa maamme kuljetuksista kulkee dieselin voimalla maanteillä, Antikainen analysoi.

Hallitus ajaa surutta suomalaiset kurjuuteen

Hallituksen vastaukset olivat kautta linjan ympäripyöreitä. Monet muut Euroopan maat tarjoavat apua polttoaineidenLE ja energian hintojen kanssa kamppaileville kansalaisilleen, mutta täällä hallitus tarjoaa elintasosta tinkimistä ja sossun luukkua. Pienipalkkaisille duunareille ja eläkeläisille ei ole helpotusta luvassa.

Polttoaineiden hinnat ovat ennätysmäisen korkeita, mutta jakeluvelvoitteen nostosta pidetään edelleen itsepintaisesti kiinni.

– Hallitus ajaa surutta suomalaiset kurjuuteen, kunhan hallituksen itse EU:n edellyttämiä selvästi korkeammiksi asettamat ympäristötavoitteet saavutetaan, Antikainen lataa.

Suomalaiset saavat pärjätä omillaan

Useat Euroopan maat antavat kansalaisilleen lisätukea energian ja polttoaineiden kovan hinnannousun johdosta. Muun muassa Ruotsi tukee kotitalouksia sekä sähkön että polttoaineiden osalta.

– Kehitysapuun ja ilmastotoimiin riittää rahaa, mutta samalla sanotaan, että valtion talous on kuralla eikä suomalaisten auttamiseen ole varaa. Kaiken huipuksi valtiovarainministeri toteaa, että suomalaisten tulee varautua tinkimään elintasostaan, mutta ulkomaille rahaa syydetään entiseen tahtiin.

– Hallitus tekee kyllä kaikkensa muiden maiden auttamiseksi, mutta suomalaiset saavat pärjätä omillaan. Tasan eivät käy onnen lahjat maailman onnellisimmaksi väitetyssä maassa, Antikainen toteaa.

Suomen Uutiset