Eduskunnassa keskusteltiin tällä viikolla teollisuuden toimintaedellytyksistä, kun hallitus elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) johdolla esitteli uuden lain teollisuuden sähköistämistuesta.

Perussuomalaisten mielestä edeltäneen päästökauppakompensaation lakkauttaminen korvaaminen teollisuuden sähköistämistuella on virhe. Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mukaan kyseessä on eräänlainen yritysten lisäverotus.

– Uuden sähköistämistuen enimmäismäärä on liian matala. Näin maailman kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa väkisin ajava hallitus esittää keinojaan, miten huonontaa suomalaisten yritysten toimintaa ja kilpailukykyä, Purra sanoi eduskunnassa.

Kilpailijamaissa pienempi verotus

Kyseessä on selvä muutos vanhaan. Keskusta on väittänyt, että ainoa muutos on tuen nimi, mutta tämä ei Purran mukaan pidä paikkaansa.

– Käytännössä Suomessa teollisuutta energiaverotetaan enemmän kuin kilpailijamaissa. Hallitus haluaa, että näin tapahtuu myös jatkossa. Jatkossa myös päätetään yritysten puolesta, mihin tuki tulee käyttää. Tukijärjestelmä on vaikeampi ennakoida, ja tukiprosentti on matalampi, Purra selvitti.

Tuen tason tulisi perussuomalaisten mielestä Suomessa seurata Saksan tasoa. Jo ennestään tuki on selvästi alemmalla tasolla.

– Esitys siis nostaa merkittävästi teollisuuden sähkönkäytön kustannuksia Suomessa.

EU:lle ojennetaan verotusoikeus

Purran mukaan toinen esityksen ongelma on siinä, että sillä annetaan Euroopan unionille lisää päätäntävaltaa. Kansallisen teollisuuspolitiikan liikkumavaraa supistetaan tulevillekin hallituksille.

– Päästökauppa on käytännössä rinnastettavissa verotukseen, eli EU:lle ojennetaan hopealautasella verotusoikeus mutta kiertoteitse. Lopputulema on oveluudesta huolimatta kuitenkin se, että isot maat vievät ja Suomi vikisee. EU:lle tulee oikeus päättää päästöoikeuksien tarjottava lukumäärä sekä ne liiketoiminta-alueet, joilla päästöoikeuksia edellytetään. Perussuomalaiset ei voi hyväksyä tällaista suuntaa, Purra sanoi.

– Esitetty sähköistämistuki ei ole Suomen tai suomalaisten yritysten kannalta muutos parempaan.

Päästökauppatulot suomalaisten hyväksi

Viime vuonna kertyi Suomelle tuloa päästöoikeuksien huutokaupoista yhteensä noin 409 miljoonaa euroa, lähes kaksinkertaisesti edellisvuoteen verrattuna. Muutos johtuu päästöoikeuksien huutokauppahinnan noususta. Kuluvalle vuodelle odotetaan vielä huomattavasti suurempaa myyntituloa.

Perussuomalaiset on esittänyt, että lisääntyviä päästökauppatuloja pitää korvamerkitä kompensoimaan nousua ja helpottamaan liian kunnianhimoisesta ilmastopolitiikasta kärsivien tahojen ahdinkoa, Purra muistutti.

– Päästökauppatulot on ohjattava suomalaisten hyväksi, ei Euroopan unionille, ei ilmastososiaalirahastoon eikä mihinkään muuhunkaan ylikansalliseen kitaan. Suomessa valmistetut tuotteet ovat ilmastoystävällisempiä kuin useimpien kilpailijamaiden tuotteet. Suomalainen teollisuustuotanto on siten ilmastoteko muiden etujen, kuten työllisyyden ja verotulojen, ohella, Purra sanoi.

Teollisuus pidettävä Suomessa

Teollisuuden pysyminen Suomessa on Purran mukaan myös turvallisuusteko.

– Erityisesti nykyisessä maailmanajassa meidän tulee kyetä pohtimaan myös tuotantoketjujen varmuutta ja luotettavuutta myös turvallisuusnäkökulmasta. Hiilivuodon estäminen ja teollisuuden pysyminen Suomessa, jopa palauttaminen tänne, on myös turvallisuuspolitiikkaa.

SUOMEN UUTISET