SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on tänään esittänyt, että päästöoikeuksia tulee lisätä talveksi korkeiden energiahintojen hillitsemiseksi. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kuvaa esitystä hyväksi ja muistuttaa, että perussuomalaiset on vaatinut samaa jo viime syksynä.

– Energian hinta oli silloin jo korkea, ja tällä toimella olisi voitu vaikuttaa hintatasoa selvästi alentavasti. Valitettavasti demarijohtoinen hallitus ei todellakaan tukenut linjaamme, vaan päinvastoin se on koko ajan kirittänyt EU:ta yhä kunnianhimoisempaan päästökauppaan eli vähentämään päästöoikeuksien määrää. Demarilinjaus ei siis ole uskottava, sanoo Riikka Purra.

– Valitettavasti nyt tilanne on jo niin vaikea, että pelkkä päästöoikeuksien määrän lisääminen ei enää riitä. Siksi perussuomalaiset on vaatinut koko päästökaupan väliaikaista keskeyttämistä, Purra linjaa.

EU:ssa aloitti vuonna 2019 päästökaupan markkinavakausvaranto (MSR), joka poistaa ylimääräisiä päästöoikeuksia markkinoilta. Markkinavakausvarantoa on käytetty ainoastaan päästöoikeuksien poistamiseen, millä on yritetty hintoja keinotekoisesti nostamalla pakottaa vihreään siirtymään vailla vaihtoehtoja. Komissio on halunnut kiristää varantoa, ja Suomen hallitus on tukenut tätä.

SDP:n politiikka näkyy pitkänä miinuksena lompakoissa

Perussuomalaiset on pitkään vaatinut, että hallituksen ajamaa maailman kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa pitää maltillistaa niin, että hiilineutraalisuustavoite siirretään vuoteen 2050 eli samaan vuoteen kuin EU:n tavoite.

– Demarit, keskusta ja kokoomus ovat asian edessä ennemmin tai myöhemmin – ja niiden on siirryttävä perussuomalaiselle linjalle, Purra kuvaa.

Toistaiseksi näin ei ole tapahtunut. Päästöoikeuksien lisäämistä koskeva vaatimuskin on Purran mukaan mitä ilmeisimmin vaalipuhetta.

– SDP:n politiikka näkyy pitkänä miinuksena ihmisten lompakoissa, eikä siihen ole näkyvissä minkäänlaista parannusta, Purra sanoo.

Suomen Uutiset