EU-komission ilmastopaketin kivijalka, päästökauppauudistus, kaatui parlamentin äänestyksessä Strasbourgissa keskiviikkona. Ympäristövaliokunnassa neuvoteltua kantaa eivät hyväksyneet sen paremmin oikeistopuolueet kuin vihersosialistit.

Päästökauppaa yritettiin kiristää ja laajentaa muun muassa merikuljetuksiin, liikenteeseen ja rakennuksiin, joiden olisi tullut jatkossa ostaa päästöoikeuksia saastuttavan teollisuuden tapaan. Euroopan teollisuudelle elintärkeä, hiilivuotoa ehkäisevä päästöoikeuksien ilmaisjako haluttiin myös lakkauttaa ympäristövaliokunnassa valmistellussa mietinnössä.

– Onneksi tämä järjettömyys ja Euroopan itsetuho keskeytyi ainakin hetkeksi, europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen kommentoi Strasbourgin istunnon saamaa lähes ennenkuulumatonta käännettä, joka ajoi salin hetkeksi huutojen ja äärioikeistosyytösten kaaokseksi.

Hakkaraiselta 32 muutosesitystä

Sekä Hakkarainen että perussuomalaisten toinen meppi Laura Huhtasaari äänestivät päästökauppauudistusta vastaan.

– Omissa muutosesityksissäni esitin talvimerenkulun vapauttamista päästökaupasta ja torppasin uudet päästökaupan alat, rakennukset ja liikenteen, joita kuritetaan jo aivan tarpeeksi kallistuvilla energian hinnoilla ja veroilla, Hakkarainen kertoo.

– Esitin myös jäsenmaille yksinoikeutta päättää päästökauppatulojensa käytöstä, sillä komissio on työntämässä sorkkansa tähänkin rahakirstuun.

Hakkarainen jätti päästökauppauudistukseen valiokunnassa kaikkiaan 32 muutosesitystä.

Ilmastorahasto tulonsiirtoa etelään

Myöskään kahta muuta ilmastopaketin keskeistä aloitetta, EU:n ilmasto­rahastoa ja hiilitulleja, ei voitu edistää niiden liittyessä läheisesti päästökauppauudistukseen. Ilmastorahaston piti kompensoida rakennusten ja liikenteen päästökaupan kustannuksia kotitalouksille, hiilitullien puolestaan asettaa tuonnille EU:n päästökauppaa vastaavia vaatimuksia sekä rahoittaa ilmastorahastoa.

– Nämä viritykset olivat myös todella vaarallisia: ilmastorahasto olisi taas suoraa tulonsiirtoa etelään ja loukkaisi jopa perustuslakiamme, hiilitullit taas huolestuttivat teollisuutta aivan aiheesta, Hakkarainen summaa.

– Olin tehnyt ilmastorahastoon jo valiokunnassa hylkäysesityksen, samoin muita tarkistuksia torjumaan esityksen pahimmat liittovaltioelementit.

”Jotkut elävät kuplassa”

Hakkaraisen ilmastorahastoon jättämissä 59 muutosesityksessä vaadittiin myös ilmastorahoituksen käytön valvontaa ja tuloksellisuuden seurantaa, jotta korruptio ja väärinkäytökset eivät rehottaisi EU-varoilla.

Parlamentti hajosi täysistuntoäänestyksessä molemmilta laidoiltaan: oikean laidan ID- ja ECR-ryhmien lisäksi vasemmiston GUE-ryhmä ja vihreät äänestivät johdonmukaisimmin päästökauppauudistusta vastaan, tosin täysin vastakkaisista syistä.

– Jotkut elävät sellaisessa kuplassa, että nämäkään esitykset eivät ole riittävän tiukkoja, Hakkarainen pohtii ja povaa vaikeaa tulevaisuutta neuvotteluille.

– Kaikissa puolueissa on soluttautuneina vihreitä, paitsi meissä.

EU pelaa vaarallista peliä

Hylätyt esitykset palautuvat takaisin valiokuntaan uutta kannanmuodostusta varten. Hakkaraisen terveiset tuleviin neuvotteluihin ovat ytimekkäät:

– Nyt ei ole oikea aika heikentää EU:n taloudellista asemaa ja luoda tahallaan uusia kriisejä liian tiukalla ilmastopolitiikalla: otetaan lusikka kauniiseen käteen ja aletaan puolustaa omaa maanosaamme! Niin muutkin tekevät.

Kesäkuun täysistunnossa hyväksyttiin useita muita komission ilmastopakettiin kuuluvia aloitteita, muun muassa uusien polttomoottorilla kulkevien autojen täyskielto vuodesta 2035 alkaen. Uudistus uhkaa 600 000 autoalan työpaikkaa EU:ssa ja antaa valtavan kilpailuedun muille maanosille.

EU pelaa vaarallista uhkapeliä luottaessaan sähköautoihin lähitulevaisuuden ainoana teknologisena ratkaisuna.

SUOMEN UUTISET