Euroopan parlamentti hyväksyi tänään useita ns. Fit for 55 -pakettiin kuuluvia lakiehdotuksia, joilla on kaikilla iso vaikutus Suomeen. Euroopan parlamentissa ei ole missään vaiheessa riittänyt ymmärrystä Suomen tilanteelle ja viestit niin maanomistajilta kuin teollisuudeltakin ovat olleet huolten täyttämiä.

Parlamentti kuitenkin hylkäsi esityksen päästökauppauudistuksesta, hiilitulleista ja sosiaalisesta ilmastorahastosta.

– Tein useita muutosehdotuksia mm. metsien hiilinielujen laskentaa koskevaan LULUCF-asetukseen ja ehdotin sen maltillistamista, mutta järjen ääni ei voittanut. Komission pohjaesitys oli parlamentin mietintöä parempi, mutta silti liian kunnianhimoinen, kertoo europarlamentaarikko Laura Huhtasaari.

Riskiesitykset kaatuivat

Huhtasaari on kuitenkin tyytyväinen, että kolme Suomelle haitallista lakiesitystä kaatui.

– Syyt äänestää vastaan ovat erilaisia, mutta on hienoa, että Suomelle riskejä luovat esitykset kaatuivat. Nyt on pakko palata neuvottelupöytään ja tässä on myös kansallismielisellä politiikalla vaikuttamisen mahdollisuus.

Epäedullisia kompromisseja

EU:n ympäristöpolitiikkaa kiristetään jatkuvasti ja tavoitteet ovat erittäin kovia. Suomen kaltainen maa, jossa etäisyydet ovat pitkiä, lämmitys on pakollista ja joka elää metsistä, joutuu tekemään jatkuvasti itselleen epäedullisia kompromisseja ja hyväksymään itselleen haitallista säätelyä.

– Bryssel-keskeinen maailmankuva ei huomioi maiden erityispiirteitä tai tarpeita, vaan on pienen piirin idealistista puuhastelua, jolla tosiasiassa vahingoitetaan teollisuuttamme. Maatalous- ja ympäristöpolitiikan tulisi olla kansallista, ja nykytilanne ei ole Suomen edun mukainen, harmittelee Huhtasaari.

Kaikki arvovalta peliin

Seuraavaksi hyväksytyistä esityksistä neuvotellaan jäsenmaiden hallituksia edustavan neuvoston kanssa, ja edessä saattaa olla kuukausien vääntö.

– Suomen tulisi neuvostossa panna kaikki arvovaltansa peliin eikä hyväksyä mitään itselleen huonoa, sillä kyse on meille todella tärkeistä asioista. Tarvittaessa Suomen pitää uhata jumiuttaa yksimielisyyttä vaativa päätöksenteko, mikäli ympäristölainsäädäntöä ei saada kohtuullistettua, Huhtasaari sanoo.

SUOMEN UUTISET