

PS ARKISTO
Huhtasaari: Suomi on häviäjä EU-ympäristölainsäädännössä
Euroopan parlamentti hyväksyi tänään useita ns. Fit for 55 -pakettiin kuuluvia lakiehdotuksia, joilla on kaikilla iso vaikutus Suomeen. Euroopan parlamentissa ei ole missään vaiheessa riittänyt ymmärrystä Suomen tilanteelle ja viestit niin maanomistajilta kuin teollisuudeltakin ovat olleet huolten täyttämiä.
Parlamentti kuitenkin hylkäsi esityksen päästökauppauudistuksesta, hiilitulleista ja sosiaalisesta ilmastorahastosta.
– Tein useita muutosehdotuksia mm. metsien hiilinielujen laskentaa koskevaan LULUCF-asetukseen ja ehdotin sen maltillistamista, mutta järjen ääni ei voittanut. Komission pohjaesitys oli parlamentin mietintöä parempi, mutta silti liian kunnianhimoinen, kertoo europarlamentaarikko Laura Huhtasaari.
Riskiesitykset kaatuivat
Huhtasaari on kuitenkin tyytyväinen, että kolme Suomelle haitallista lakiesitystä kaatui.
– Syyt äänestää vastaan ovat erilaisia, mutta on hienoa, että Suomelle riskejä luovat esitykset kaatuivat. Nyt on pakko palata neuvottelupöytään ja tässä on myös kansallismielisellä politiikalla vaikuttamisen mahdollisuus.
Epäedullisia kompromisseja
EU:n ympäristöpolitiikkaa kiristetään jatkuvasti ja tavoitteet ovat erittäin kovia. Suomen kaltainen maa, jossa etäisyydet ovat pitkiä, lämmitys on pakollista ja joka elää metsistä, joutuu tekemään jatkuvasti itselleen epäedullisia kompromisseja ja hyväksymään itselleen haitallista säätelyä.
– Bryssel-keskeinen maailmankuva ei huomioi maiden erityispiirteitä tai tarpeita, vaan on pienen piirin idealistista puuhastelua, jolla tosiasiassa vahingoitetaan teollisuuttamme. Maatalous- ja ympäristöpolitiikan tulisi olla kansallista, ja nykytilanne ei ole Suomen edun mukainen, harmittelee Huhtasaari.
Kaikki arvovalta peliin
Seuraavaksi hyväksytyistä esityksistä neuvotellaan jäsenmaiden hallituksia edustavan neuvoston kanssa, ja edessä saattaa olla kuukausien vääntö.
– Suomen tulisi neuvostossa panna kaikki arvovaltansa peliin eikä hyväksyä mitään itselleen huonoa, sillä kyse on meille todella tärkeistä asioista. Tarvittaessa Suomen pitää uhata jumiuttaa yksimielisyyttä vaativa päätöksenteko, mikäli ympäristölainsäädäntöä ei saada kohtuullistettua, Huhtasaari sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- maatalous- ja metsäpolitiikka kansallinen päätösvalta Fit for 55 ympäristölainsäädäntö sosiaalinen ilmastorahasto hiilitullit ideologia Päästökauppa Suomi Laura Huhtasaari EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Suomen vaadittava EU:n hiilinielulaskelmahuijauksen korjaamista – ilmastokokouksestakin tuliaisina ainoastaan lisälaskuja suomalaiselle veronmaksajalle

PS ei hyväksy Suomen suhteellisesti muita EU-maita suurempia päästötavoitteita: “On mahdollista, että sitovia tavoitteita ei voida saavuttaa ilman maatalouden alasajoa”

Huhtasaari: “Kiristyvä ympäristölainsäädäntö yhdistettynä EU:n toimivallan kasvattamiseen on vaarallinen cocktail Suomen metsä- ja maataloudelle”

Hakkarainen EU:n ilmastopaketista: Näillä toimilla EU rasvaa omaa hirttoköyttään – “Missä on se vaaka, jolla hiilidioksidia mitataan?”

Perussuomalaiset: EU taas suomalaisten kukkarolla – nyt ”ilmastosolidaarisuuden” nimissä

Päästökauppauudistus kaatui europarlamentin äänestyksessä – Hakkarainen: ”Onnenpäivä!”

Sosiaalinen ilmastorahasto tekisi Suomesta toisten EU-jäsenvaltioiden sosiaaliturvan maksajan – perussuomalaiset vaativat hallitukselta täystyrmäystä rahastolle

Hollannin maajussit nousivat kapinaan vihreää siirtymää vastaan – poliisi ampui traktoria

Huhtasaari pettyi EU:n kolmikantaneuvottelujen lopputulokseen: Suomelle kallista vihreyttä
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”
Demarimeppi, entinen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma on saanut Iltalehdessä osakseen kovaa kritiikkiä 16 vuotta sitten vuonna 2009 eduskunnan täysistunnossa pitämästään puheenvuorosta Nord Stream -keskustelussa samaan aikaan eduskunnassa toimineilta silloisilta kansanedustajilta. Kaasuputkea lobanneen Heinäluoman sarkastiset heitot ”suikkahattuisista, punatähtisistä ja harmaapukuisista” miehistä tämän päivän kontekstissa tuskin hymyilyttävät enää demareitakaan.

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Saksalta puuttuu sotilaita, aseita ja maanpuolustustahtoa – rämäkuntoinen armeija halutaan panna kuntoon satojen miljardien velkarahalla
Saksan tuleva kristillisdemokraattien ja demarien mustapunahallitus haluaa ottaa satoja miljardeja euroja uutta velkaa romukuntoisen armeijan kohentamiseen ja antaakseen oman panoksensa Euroopan puolustamiseen. Rahalla ei saa kuitenkaan kaikkea. Vaikka yhä useampi saksalainen pelkää Putinia, niin enemmistö ei ole valmis puolustamaan ase kädessä kotimaataan.

Pääkaupunkiseudun ay-pomot pyrkivät valtuustoihin demareiden listoilta – SAK julkaisi jo oman poliittisen ohjelmansa
Kevään kuntavaaleissa SDP:n listoilla on ainakin neljä ay-järjestön istuvaa tai entistä puheenjohtajaa. Teollisuusliiton puheenjohtaja, sekä viime talven poliittisten lakkojen ”ruuvin kiristäjänä” tunnettu Riku Aalto asettuu ehdolle Vantaalla. Myös monet SAK:laisten liittojen rivijäsenet ovat asettuneet ehdolle demarien tai vasemmistoliiton listoilta.

Feministijulkaisu Emma: Miksi aiemmin yksityisestä juhlasta, Ramadanista, on tullut julkinen ilmiö? – Saksaan islamisteja paennut muslimi pitää sitä merkkinä lännen islamisaatiosta
Saksalainen feministinen aikakauslehti Emma kirjoittaa Ramadan-hypestä. Julkaisu kysyy, miksi ennen yksityisenä uskonnollisena juhlana vietetty Ramadan on muuttunut julkiseksi ilmiöksi. Suurissa kaupungeissa Ramadan on näkyvästi esillä katukuvassa valaistuksen ja paaston päättymisjuhlallisuuksien muodossa. Kaikkien muslimien mielestä tämä ei ole hyvä asia. Paasto oli ennen yksityisasia, aivan kuten viisi kertaa päivässä tapahtuva rukoileminen.