Ruokapulan uhatessa maailmaa Hollannin hallitus haluaa ajaa maan karjatalouden alas. Maanviljelijöiden traktorikapina hallituksen päästötavoitteita vastaan on jatkunut jo pari viikkoa. Tiistai-iltana poliisi ampui laukauksia 16-vuotiaan pojan kuljettamaa traktoria kohti.

Tuhannet viljelijät ovat tukkineet teitä traktoreillaan muun muassa kauppaketjujen keskusvarastojen lähistöllä jo pari viikkoa. Maajussit ovat myös ruiskuttaneet lietelantaa julkisten rakennusten seinille.

Myös rekkakuskit ja kalastajat ovat olleet maanviljelijöiden tukena. Viljelijöiden viesti on selkeä: ilman maataloutta ei ole ruokaa. Protestit näkyvät jo kauppojen tyhjillä hyllyillä.

Hallitus: ”Väistämätön siirtymä”

Viljelijät protestoivat hallituksen uusia ympäristötavoitteita vastaan. Hollannin hallitus haluaa leikata typpi- ja ammoniakkipäästöjä. Typpioksiduulia pidetään jopa hiilidioksidia pahempana kaasuna kasvihuoneilmiön kannalta.

Hallituksen mielestä kyseessä on ”väistämätön siirtymä”. Yleisenä tavoitteena on vuoteen 2030 mennessä leikata typpi- ja ammoniakkipäästöt puoleen, mutta Natura 2000 -luonnonsuojelualueiden lähellä leikkaustavoite olisi jopa 70 prosenttia.

Joka kolmas karjatila joutuisi lopettamaan

Viljelijöiden kannalta hallituksen päästötavoitteet tarkoittavat sitä, että maatiloilla on vähennettävä karjan määrää tai lopetettava karjan pito kokonaan. Monissa tapauksissa tämä tarkoittaisi maatilan lopettamista.

Hallituksen arvioiden mukaan joka kolmas karjatila joutuisi lopettamaan toimintansa. Maatalous on tähän asti ollut hyvin tärkeä osa Hollannin taloutta. Maassa on 54 000 maatalousalan yritystä ja maataloustuotteita viedään yli sadan miljardin euron arvosta vuodessa.

Poliisi ampui nuoren pojan traktoria

Poliisi on ottanut protestoijia kohtaan kovan linjan ja hajottanut mielenosoituksia kyynelkaasun ja koirien avulla. Tiistai-iltana tilanne kiristyi entisestään, kun poliisi avasi tulen tiesulusta pois lähdössä olevaa traktoria kohti.

Ainakin yksi laukaus osui 16-vuotiaan pojan kuljettaman traktorin hyttiin. Poliisi perusteli tuliaseen käyttöä sillä, että kyseessä oli uhkatilanne ja traktori oli ajamassa poliisiauton päälle.

Tilanteessa otetussa videossa näkyy kuitenkin selvästi, että poliisi ampui traktoria vasta kun se oli jo ohittanut poliisiauton.

Wilders: ”Järkyttävää, että poliisi ampuu viljelijöitä”

Vapauspuolueen puheenjohtaja Geert Wilders kertoo Telegraaf-lehdelle olevansa järkyttynyt siitä, että poliisi ampuu maanviljelijöitä kovilla. Kansanedustaja Wilders vaatii, että eduskunnan on käytävä tilannetta läpi hallituksen kanssa.

– On järkyttävää nähdä, että poliisi ampuu maanviljelijöitä kovilla, Wilders sanoo.

Wildersin mukaan viljelijöillä on ”selkä seinää vasten” hallituksen uusien ympäristötavoitteiden kanssa. Maanviljelijöiden protesteja on ollut viime päivinä myös ainakin Italiassa ja Puolassa.

SUOMEN UUTISET