Koronatukien epäillään päätyneen väärin käsiin Saksassa. Poliisi ratsasi islamistiverkoston, jonka keskushahmona toimineen vihatubettajan epäillään saaneen miljoonien eurojen koronatuet väärennettyjen hakemusten avulla.

Saksan poliisi teki viime viikolla suurratsian kuudessa eri osavaltiossa. Ratsian kohteena oli islamistiverkosto, jonka epäillään tehtailleen perusteettomia koronatukihakemuksia oikein urakalla.

Verkoston keskipisteenä on Syyriasta Saksaan tullut YouTube-julkkis Fayez Kanfash, 25, jonka epäillään saaneen miljoonien eurojen koronatuet tekaistujen hakemusten avulla, kertoo berliiniläislehti BZ.

Poliisin mukaan Kanfashilla on yhteyksiä salafisteina tunnettuihin äärimuslimeihin. Kanfash on jo vuosien ajan julkaissut YouTubessa videoita, joissa lietsotaan vihaa länsimaisia poliitikkoja, poliisia ja juutalaisia vastaan. Hänellä on YouTubessa peräti 1,3 miljoonaa seuraajaa.

Miljoonatuet toisten ihmisten henkilötiedoilla

Vihatubettajan epäillään saaneen miljoonien eurojen arvosta koronatukia käyttämällä hakemuksissa toisten ihmisten henkilötietoja ja tekaistuja yrityksiä. Poliisin suurratsian kohteina oli kaikkiaan 57 henkilöä, joiden epäillään olleen mukana tukihuijauksessa antamalla henkilötietonsa ja pankkitilinsä Kanfashin käyttöön. Epäillyt ovat kotoisin esimerkiksi Egyptistä, Tunisiasta ja Syyriasta.

Päätekijäksi epäiltyä tubettajaa poliisi ei tavoittanut. Syyttäjäviranomaisten mukaan Fayez Kanfash on nyt palannut Syyriaan, josta hän tuli vuonna 2016 Saksaan pakolaisena.

Koronatukiin liittyy paljon petosepäilyjä

Pelkästään Berliinissä maksettiin vuonna 2020 koronatukia noin seitsemän miljardia euroa. Hyväksyttyjä tukihakemuksia oli 430 000 ja keskimääräinen tukisumma oli 16 000 euroa. Tukia maksettiin yrityksille ja yksityisyrittäjille.

Nyt kun tukihakemuksia on alettu tutkia tarkemmin, esille on tullut ainakin 12 000 petosepäilyä. Poliisin tutkittavana on vielä 7 700 tapausta. Kaikki petosepäilyt eivät tietenkään liity islamisteihin.

Vihatubettajaa epäillään yhteyksistä äärimuslimeihin

Poliisi epäilee Kanfashia yhteyksistä salafistiverkostoon. Berliinin poliisiliiton tiedottaja Benjamin Jendro korostaa, että Berliini on kansainvälisenä suurkaupunkina tärkeä keskus myös terroristiverkostoille.

– Siksi onkin tärkeää seurata äärijärjestöjen rahavirtoja tarkasti, Jendro sanoo. Tässä tapauksessa vaikuttaa siltä, että valtion tukia on haettu ihmisten tappamiseen.

Lietsoo vihaa poliitikkoja ja poliisia vastaan

Fayez Kanfash on toistuvasti lietsonut vihaa islamistisilla YouTube-videoillaan. Vuonna 2020 Kanfash julkaisi videon, jossa hän arabikaapuun pukeutuneena vetää kadulla perässään käsistä sidottua henkilöä, jolla on naisen peruukki ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronia esittävä naamio.

Kanfash haukkuu Macronin näköistä hahmoa ”koiraksi” ja ”syöpäläiseksi” ja käskee tämän nuolla kenkiään. Vihavideo julkaistiin sen jälkeen, kun presidentti Macron oli puolustanut sananvapautta islamistin leikattua ranskalaisopettaja Samuel Patyn pään irti.

Myöhemmin samana vuonna Kanfash julkaisi videon, jossa arabin näköiset miehet väijyvät poliiseja metsässä. Videolla arabit teloittavat poliisit. Fayez Kanfash on julkaissut myös juutalaisvastaisia videoita.

SUOMEN UUTISET