Ampumistapausten lisääntyminen on tuonut todellisen vaaran käsin kosketeltavaksi Ruotsin kouluissa. Viranomaiset ovat reagoineet uhkaan aloittamalla esikoululaisten ja koulujen henkilökunnan harjoittamisen pahimman varalta. Kaikki osaavat paeta tulipaloa, mutta nyt on toimittava toisin.

Eskilstunan ongelmalähiöiden 15 esikoulua ovat aloittaneet joulukuussa kriisiharjoitukset mahdollisen ampumisvälikohtauksen varalta. Kouluissa valmistaudutaan itse oppilaitoksen alueella tai sen välittömässä läheisyydessä tapahtuvaan ammuskeluun.

Tärkeintä ammuskelun alkaessa on toimia rauhallisesti ja nopeasti, ennalta laaditun suunnitelman mukaisesti. Henkilöstö ja oppilaat vetäytyvät lukittavaan sisätilaan ja piiloutuvat mahdollisimman hyvin.

– Osaamme paeta tulipalon sattuessa ja se rutiini tulee meiltä selkärangasta. Mutta nyt pitääkin toimia päinvastoin ja sitä meidän pitää harjoitella, toteaa Alvägenin esikoulun rehtori Sara Nilsson.

Naapurikoulussa ammuttiin syksyllä

Alvägenin väki on itse asiassa saanut jo esimakua todellisesta tilanteesta, sillä viereisen koulun pihalla ammuttiin lokakuussa ja laukaukset kuuluivat esikouluun asti. Tuolloin henkilökunta vei lapset välittömästi sisälle ja hälytti poliisit. Tapauksen johdosta koulun ohjeistusta tarkennettiin:

– Kukaan ei työskentele yksin. Meillä on porteilla kamerat, joten näemme alueella liikkujat. Olemme keskustelleet tarvittavista suunnitelmista ja tehneet tiettyjä välinehankintoja, rehtori kertoo.

Eskilstunan 53 esikoulusta puolet käy suojautumiskoulutuksen läpi ensi kesään mennessä.

SUOMEN UUTISET