Suomen Poliisijärjestöjen Liiton (SPJL) puheenjohtaja Jonne Rinne on valittu eurooppalaisten poliisiliittojen keskusjärjestön EuroCOP:n (European Confederation of Police) puheenjohtajaksi. Rinne on huolestunut kasvavasta jengirikollisuudesta, jonka torjumisessa Suomi ei ole osoittanut riittävää aloitteellisuutta.

SPJL:n tiedotteen mukaan Jonne Rinne itse pitää puheenjohtajan valintaa pienestä jäsenmaasta merkkinä siitä, että sekä suomalaista ammattijärjestötoimintaa että suomalaisia poliiseja arvostetaan. Hänen mukaansa Suomi myös hyötyy EuroCOP:n toiminnasta, sillä eurooppalaisten poliisijärjestöjen yhteistyö on tässä maailmantilanteessa entistäkin tärkeämpää.

”Olemme Ruotsin tiellä”

Vastavalittu puheenjohtaja toi suurimmat huolenaiheensa esiin Ylen aamun haastattelussa. Hänen mukaansa Suomi ei ole ollut tarpeeksi aloitteellinen jengirikollisuuden torjunnassa.

– Olen sanonut jo useita vuosia sitten, kun jengirikollisuus on tullut esiin, että Euroopasta ja Pohjoismaista on tullut viestiä, että hei suomalaiset, kun teillä on tilanne vielä hyvällä pohjalla, niin nyt pitää olla proaktiivinen (eli aloitteellinen). Proaktiivisia me ei olla. Eihän tilanne ole sama kuin Ruotsissa, mutta me olemme Ruotsin tiellä, Rinne sanoi.

– Nyt me ollaan tunnistettu se, me ollaan tunnustettu se ja poliitikot ovat heränneet. Nyt pitää löytää ihan reilu keinovalikoima – ei vain poliisille, vaan yli hallinnonalojen, jotta me saadaan torjuttua se ilmiö. Aina kun tulee keskustelua mistä tahansa Euroopan maasta tulevien ihmisten kanssa näistä katujengeistä, niin yksikään näistä maista ei ole löytänyt keinoa, millä tämän asian saa kuntoon.

Rinteen mukaan Suomen kannattaisi benchmarkata eli tehdä esikuva-analyysi siitä, mitä muissa maissa on tehty. Hän sanoo, että pyörää ei kannata keksiä uudelleen.

Poliisikoulutuksessa kelpoisuusongelma

Rinne toi myös esiin maamme poliisien määrän, joka ei ole riittävä, koska sisäisen turvallisuuden toimintaympäristö muuttuu voimakkaasti. Hän käytti verrokkimaana Tanskaa.

– Tanskassa poliiseja on 11 000, ja he kasvattavat sitä määrää. Meillä poliiseja on 7 500, hän sanoo ja jatkaa:

– Iso huoli on myös se, että meillä on 400 aloituspaikkaa poliisiammattikorkeakoulussa, mutta sinne saadaan vain vähän alle 300 kelpoisuuden täyttävää hakijaa, jotka voidaan kurssille hyväksyä.

– Aines, jota haluamme, ei hakeudu poliisiksi.

EuroCOP yhdistää 25 maan poliisiliitot, joilla on yhteensä yli 230 000 jäsentä. Järjestö edistää poliisien oikeuksia ja työturvallisuutta sekä parantaa eurooppalaisten poliisien tiedonvaihtoa ja yhteistyötä.

Suomen Uutiset