Kansainvälistä itsemurhien ehkäisypäivää vietetään 10. syyskuuta. Muutaman vuoden takaisen UNICEFin raportin mukaan Suomi sijoittuu heikoimman kolmanneksen joukkoon, kun tarkastellaan 15-19-vuotiaiden nuorten itsemurhien määriä rikkaissa maissa. Kansanedustaja Ari Koponen on erittäin huolissaan nuorten hyvinvoinnista.

Tänä vuonna nuorten itsetuhoisuuteen liittyvät keskustelut Mieli ry:n kriisipuhelimessa ovat lisääntyneet entisestään, ja lähes 300 yhteyttä ottanutta nuorta on ollut päivystäjän mukaan akuutissa itsemurhavaarassa.

– Nuorten pahoinvointi ja ahdistus on todellinen ongelma, joka on vain kasvanut koronapandemian ja Venäjän hyökkäyssodan seurauksena. Päättäjien tulisi paremmin ymmärtää, miten paljon inhimillistä tuskaa sekä valtavia kansantaloudellisia menetyksiä nämä ongelmat aiheuttavat. Yksi syrjäytynyt lapsi maksaa yhteiskunnalle eri arvioiden mukaan noin 700 000 euroa – jopa miljoonan. Meillä ei ole varaa tähän, painottaa kansanedustaja Ari Koponen.

Kiusaaminen tuhoaa nuoren elämän

Koponen on nähnyt Brother Christmas -hyväntekijänä toimiessaan läheltä liian monen nuoren koko elämän valuvan hukkaan koulukiusaamisen seurauksena, joten kiusaamisen vastaisesta työstä on tullut Koposelle sydämen asia. Hän on esimerkiksi tehnyt kiusaamisen vastaisen kansalaisaloitteen, jonka allekirjoitti yli 50 000 suomalaista, sekä lakialoitteita eduskunnassa toimiessaan.

– Apu pitää viedä sinne, missä tarve ilmenee, ei neuvottelupöytiin tai byrokraattisiin rakenteisiin. Helpoin tapa ehkäistä itsemurhia on keskustella omista tunteistaan avoimesti. Kenenkään ei tarvitse pärjätä yksin, ja avun tulee olla helposti kaikkien saatavilla. Nyt jos koskaan kriisipuhelimien, chattien ja muiden auttavien palveluiden resurssit on turvattava, Koponen vaatii.

Ennaltaehkäisyyn panostettava enemmän

Koulujen tulisi suhtautua kiusaamisen ehkäisyyn ja vähentämiseen entistä kunnianhimoisemmin ja vahvistaa lasten mielenterveystaitojen oppimista ja harjoittelua. Koponen korostaa, että ennaltaehkäisevä toiminta on aina halvempaa kuin jo havaittujen ongelmien korjaaminen laastareilla.

Itsemurhien ehkäisypäivä on Suomen Mielenterveys ry:n kampanja, joka taistelee itsemurhia vastaan lisäten tietoa itsemurhista ja vähentäen itsemurhiin liittyvää stigmaa.

Suomen Uutiset