Tuoreet Pisa-tulokset kertovat tarpeesta muuttaa koulutuspolitiikkaa. Osaamisen alamäki matematiikassa, lukutaidossa ja luonnontieteissä on huolestuttavaa. Aihe nousi esille myös kyselytunnilla. – Vasemmistoministerin aikana ei oppimistuloksia saatu käännettyä nousuun, huomasi perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman.

– Tämä hallitus satsaa jopa 200 miljoonaa lisää peruskouluun. Tämän lisäksi hallitus tarkastelee koulutuspolitiikassa tehtyjä muita ratkaisuja, sanoi Jaana Strandman.

Kännykät pois kouluista?

Maailma on muuttunut monimutkaisemmaksi, mutta ihmislapsi on sama kuin ennen. Haasteiden kasvaessa lapset tarvitsevat enemmän turvaa ja ohjausta – eivät lisää laitteita, digijuttuja ja itseohjautuvuutta. Strandmanin mukaan he tarvitsevat aikuisia, rajoja ja rakkautta.

– Hallitusohjelmassa on lukuisia tärkeitä toimia, joilla voidaan vahvistaa työrauhaa kouluissa – esimerkkinä kännyköiden käytön rajoittaminen koulupäivän aikana. Eteneväthän nämä hallitusohjelman tärkeät tavoitteet ripeällä aikataululla?

Koulujen työrauha otettava vakavasti

Opetusministeri Anna-Maja Henriksson lupasi hallituksen ottavan kännykät kouluissa vakavasti.

– On tosi tärkeää, että kouluissa on työrauha. Ja sitä työrauhaa hallitus haluaa nyt vahvistaa tekemällä näitä uudistuksia, joilla käytännössä saadaan lisää henkilökuntaa kouluihin. Nämä uudistukset – esimerkiksi oppimisen tukiuudistus ja tämä tasa-arvorahoituksen vakiinnuttaminen – ne tarkoittavat sitä, että meillä on tulevaisuudessa enemmän aikuisia kouluissa, enemmän aikuisia, joilla on aikaa lapsille, enemmän aikuisia antamassa tukea, kun sitä tarvitaan.

– Se tarkoittaa myös sitä, että tätä kautta luomme enemmän koulurauhaa niin oppilaille kuin opettajillekin.

– Samalla kun meidän on otettava nämä kysymykset koskien kännyköitä vakavasti, meidän on myös ymmärrettävä, että tulevaisuuden maailmassa me emme tule pärjäämään ilman digilaitteita. Ne ovat myös tärkeä osa oppimista. Mutta silloin kun ne häiritsevät oppimista, niitä tulee ottaa pois, ja sen takia hallitus tekee nyt sitä työtä, että voimme arvioida, millä tavalla nykyistä lainsäädäntöä voidaan vahvistaa, Henriksson sanoi.

Suomen Uutiset