Kännykät pistetään tulevaisuudessa säilöön ruotsalaisessa peruskoulussa koko koulupäivän ajaksi. Oppilaat ensimmäisestä ysiluokkaan asti eivät saa käyttää matkapuhelinta edes välitunneilla. Kouluissa on tarkoitus saada aikaan kulttuurinmuutos ja panostaa oppimisen perusasioihin.

Tidö-puolueet eli ruotsidemokraatit ja porvarihallitus ovat päässeet sopuun koko peruskoulua koskevasta kännyköiden käyttökiellosta. Syynä ovat paljolti lehmän hännän lailla laskeneet Pisa-oppimistulokset. Ruotsidemokraatit ovat ajaneet kännykkäkieltoa kouluihin jo vuosikausia.

– On hyvin perusteltua ja luontevaa, etteivät 1–9 vuosikurssilaiset käytä matkapuhelimia koulupäivän aikana, eivätkä myöskään välitunneilla. Meidän täytyy kehittää oppilaiden kykyä sisäistää oppimansa ja hankkia itsenäisesti tietoja sekä taitoja, sanoo työ- ja integraatioministeri Johan Pehrson SVT:n verkkomediassa.

– Äskettäisen Pisa-raportin mukaan ruotsalaiskoululaiset kärsivät enemmän kännykkähaitoista, kuin oppilaat muissa maissa, perustelee kieltoa kouluministeri Lotta Edholm TV4:n uutisissa.

Paluu oikeaan elämään

Luokassa pitää Pehrsonin mukaan olla keskittynyt olennaiseen, eikä välitunneillakaan ole syytä tuijotella ruutua. Katse on Pehrsonin mielestä suunnattava oikeaan elämään. Opimme asioita ja taitoja elämää, ei koulua varten.

Kännykät on tarkoitus kerätä koulupäivän aluksi talteen jonkin sorttiseen ”puhelinhotelliin”. Sieltä oppilas saa sitten noutaa kännykkänsä, kun koulupäivä on ohitse.

– Ei pitäisi olla maailman vaikein asia toteuttaa, Pehrson arvelee.

Kännykkäkielto tulee hallituksen mukaan voimaan mahdollisimman nopeasti, kun lakeja on tarvittavilta osin muutettu. Käytännössä aikaa kuluu muutama vuosi. Koulujen rehtorit saavat sitten päättää lain soveltamisen yksityiskohdista.

SUOMEN UUTISET