Islamistien iskuja pelätään myös Saksassa. Sisäministeri Nancy Faeser (sd) ja kotimaantiedustelun johtaja Thomas Haldenwang varoittavat akuutista vaarasta. Riskiä lisäävät kesällä järjestettävät jalkapalloilun EM-kisat, joita seuraamaan odotetaan miljoonia katsojia.

Terrori-iskuvaaran pienentämiseksi Saksa aikoo palauttaa EM-kisojen ajaksi rajavalvonnan kaikille rajoilleen viikkoja ennen kesä-heinäkuussa pidettävien kisojen alkamista. Poliisien lomat on peruttu.

Moskovan tuhoisan iskun tekijäksi ilmoitettu afganistanilainen Isis-K-järjestö tunnetaan ennestään myös Saksassa.

Tuhat poliisia suojasi Kölnin tuomiokirkkoa

Yli tuhat poliisia suojasi jouluna ja vuodenvaihteessa yötä päivää Kölnin tuomiokirkkoa viranomaisten saatua ulkomaalaiselta tiedustelupalvelulta vihjeen Isis-K-järjestön sinne suunnittelemasta terrori-iskusta. Jumalanpalvelukseen tulleille tehtiin turvatarkastus.

Ratkaisevat vihjeet saksalaiset viranomaiset saavat usein amerikkalaisilta tiedustelulähteiltä, koska Saksan tietosuojalait estävät epäiltyjen henkilöiden viestiliikenteen salakuuntelun samassa laajuudessa kuin USA:ssa on mahdollista. Salakuuntelu on mahdollista vain, jos jokin puolue luokitellaan oikeistoradikaaliksi.

Isis-K suunnitteli iskua samoihin aikoihin myös Wienin Pyhän Tapanin katedraaliin. Vuosi sitten pääsiäisenä terroristit suunnittelivat hyökkäystä kölniläiseen tivoliin. Iskut oli tarkoitus tehdä räjähteillä lastatulla pakettiautolla.

Iskuja suunniteltiin myös Ruotsin parlamenttiin

Itäsaksalaisessa Geran kaupungissa pidätettiin kaksi viikkoa sitten valtakunnansyyttäjän määräyksestä kaksi afganistanilaismiestä epäiltyinä Ruotsin parlamenttitaloon kohdistuvan pommi-iskun suunnittelusta.

Isis-K:n tiedetään viranomaisten mukaan suunnitelleen iskua myös berliiniläiseen Ibn-Rushd-Goethe-moskeijaan, koska sen toiminta ei miellytä lainkaan ääri- eikä monia muitakaan muslimeja.

Naisimaamin johtamassa moskeijassa ei vaadita naisilta huivia ja rikotaan äärimuslimien mielestä räikeästi islamin sääntöjä sallimalla naisten ja miesten rukoilla yhdessä. Islamin uskon vastaisena pidetään myös sitä, että moskeijaan toivotetaan tervetulleiksi myös homot ja lesbot.

Moskeijan perustaja on ympärivuorokautisessa poliisin suojeluksessa äärimuslimien murhauhkausten takia.

Islamistit luomassa jälleen verkostojaan

Islamilaisia terroristeja arvioidaan tulleen Saksaan laittomasti muun muassa siirtolaisvirtojen mukana sekä sotapakolaisten joukossa Ukrainasta.

Osan terroristeista arvellaan käyttäneen myös Venäjän ja Valko-Venäjän kautta kulkevia reittejä.

Saksalainen terrorismiasiantuntija Peter Neumann sanoo Deutschlandfunk-kanavan haastattelussa, että jihadistisia verkostoja on alkanut aktivoitua uudestaan samaan tapaan kuin oli havaittavissa ennen Pariisin, Brysselin, Berliinin, Tukholman ja Lontoon tuhoisia terrori-iskuja.

Neumannin mukaan on ollut pelkästään hyvästä onnesta kiinni, ettei Saksassa ole päässyt tapahtumaan toistaiseksi mitään pahempaa.

Terroristi tuli turvapaikanhakijana

Saksan tunnetuin islamistinen terroristi on tunisialainen Anis Amri, joka saapui maahan turvapaikanhakijana syksyllä 2015 liittokansleri Angela Merkelin (CDU) avattua Saksan rajat Balkanin reitillä kohti Eurooppaa kulkeneille pakolaisille.

Kahdeksalla identiteetillä esiintynyt ja poliisin alusta pitäen vaaralliseksi luokittelema Amri kidnappasi joulukuussa 2016 Berliinissä puolalaisen rekan ampumalla sen kuljettajan ja ohjaamalla raskaasti lastatun auton ihmisjoukkoon Breitscheidplatzin joulutorilla.

Iskussa kuoli 13 ja loukkaantui 60 ihmistä. Isis ilmoitti olevansa teon takana. Pakoon päässyt Amri kuoli hänen henkilöllisyyttään tarkastamaan tulleiden poliisien luoteihin Italiassa. Hänen mahdollisia rikoskumppaneitaan ei ole saatu jäljitettyä.

Tapausta puitiin vuosia myös liittopäivien tutkintavaliokunnassa, mutta sen kulkua ei kyetty selvittämään koskaan perinpohjaisesti. Tutkinta paljasti monia leväperäisyyksiä saksalaisissa poliisiorganisaatioissa.

Saksassa on tuhansia vaarallisia islamisteja

Saksan kotimaantiedustelun mukaan Saksassa oli toissa vuonna 27 480 islamistia. Heistä noin 11 000 luokitellaan salafisteiksi.

Toiseksi suurimman islamistiryhmän muodostavat turkkilaisen Milli Görus -järjestön jäsenet, joita on Saksassa noin 10 000.

Islamisteista luokitellaan 483 niin sanotuiksi vaarantajiksi eli henkilöiksi, jotka ovat tilaisuuden tullen valmiita poliittisesti motivoituun vakavaan väkivallantekoon.

Vaarantajista istuu parhaillaan 97 vankilassa, 178 oleskelee ulkomailla ja 208 on vapaalla jalalla. Osa heistä on Syyriassa taistelleita Isis-sotureita.

Noin 50:n Saksassa elävän islamistin arvioidaan kuuluvan niin sanottuihin nukkujiin, jotka odottavat jopa vuosikausia käskyä aktivoituakseen tekemään heille suunniteltua terrori-iskua.

Nukkujat odottavat käskyä iskuun

Nukkujiin kuului muun muassa Hampurissa opiskellut egyptiläinen Mohammed Atta, joka ohjasi 11. syyskuuta 2001 New Yorkissa toiseen WTC-torneista syöksynyttä matkustajakonetta.

Yhä useammin terrorismista ja sellaisen suunnittelusta kiinni joutuneet ovat Saksan kotimaantiedustelun mukaan kotoisin Keski-Aasiasta, Afganistanista, Uzbekistanista, Kirgisiasta ja Tadzikistanista.

Osan heistä arvellaan olleen töissä Venäjällä ja saapuneen Saksaan ja muualle Länsi-Eurooppaan Valko-Venäjän ja Puolan sekä muiden siirtolaisreittien kautta.

Osallistuminen Afganistanin sotaan lisää vaaraa

Saksassa on tehty vuodesta 2016 lähtien yhdeksän islamistista terrori-iskua. Niissä on kuollut seitsemäntoista ja loukkaantunut sata ihmistä. Monet iskuista on tehty veitsellä.

Länsimaat ovat olleet aina islamilaisten terroristien visiirissä, mutta erääksi ajankohtaiseksi syyksi saksalainen turvallisuusasiantuntija Hans-Jakob Schindler sanoo ZDF-kanavalla Hamasin Israelia vastaan käymän sodan.

Saksaa pidetään hänen mukaansa kohteena myös siksi, että se taisteli Afganistanissa al-Qaidan vastaisessa liittoutumassa ja tukee Israelia Hamasin vastaisessa taistelussa.

Pertti Rönkkö, Berliini