Moskovan liepeillä Crocus Cityn konsefttihallissa tehtiin maaliskuussa 144 ihmisen hengen vaatinut terrori-isku. Iskun tekijäksi ilmoittautui Isis-K, joka on nyt rahapulassaan todellinen uhka kaikkialla maailmassa, johon sen lonkerot ulottuvat. Isis-K näyttäisi parhaillaan pyrkivän levittäytymään Eurooppaan.

Keski-Aasian köyhistä ja autoritäärisistä maista Tadzhikistan on ehkä kaikkein köyhin ja surkeimmassa jamassa. Kokonaista 97 prosenttia maan väestöstä on muslimeja.

Ääri-islamistisilla järjestöillä on ollut jalansijaa maassa vuosikymmenet ja tadzhikkeja on taistellut muun muassa Isis-terroristijärjestön riveissä Syyriassa.

Maata on johtanut vuodesta 1994 yksinvaltiaan elkein presidentti Emomali Rahman, jonka välit Venäjän nykyjohtoon ovat ilmeisen lämpimät. Tästä kertonee Venäjän suurin ulkomailla oleva tukikohta pääkaupunki Dushanben laitamilla.

Vierastyöläisten kaltoinkohdeltu aikapommi

Korruptiota ja nepotismia ei voi pitää maassa ongelmana, sillä ne ovat keskeinen osa systeemiä. Työttömyys on sekin Tadzhikistanin vitsaus ja siksi Venäjällä asuu virallisen tilastoinnin mukaan vierastöissä 350 000 tadzhikkia.

Vierastyöläisten olot eivät ole Venäjällä hääppöiset. Dagens Nyheterin toimittaja Anna-Lena Laurénin mukaan Keski-Aasiasta tulleet työläiset elävät kädestä suuhun, palkat jäävät usein saamatta ja kasvava byrokratia vaatii vierastyöläisiltä yhä enemmän voitelua.

Tadzhikkien ei ole sallittua järjestäytyä puolustaakseen oikeuksiaan ja niin kenttä on jätetty tavallaan vapaaksi ääri-islamistien houkutuksille.

Terroristit tarvitsevat rahoittajia

Moskovan konsertti-iskun nimiinsä ottanut terroristijärjestö Isis-K näki päivänvalon vuonna 2015. Kirjain K. eli Khorasan viittaa historialliseen alueeseen, joka sisältää nykyisen Afganistanin, Tadzhikistanin sekä osia muista Keski-Aasian tasavalloista.

Isis-tutkija Hans-Jakob Schindler on Svenska Dagbladetissa sitä mieltä, että Moskovan terrori-isku kertoo Isis K:n rahojen olevan loppumassa. Turkki ja Saudi-Arabia ovat kiristäneet kukkaroiden nyörejä, joten näyttäviä iskuja tarvitaan uusien rahoittajien hankkimiseksi.

Isis K:n terroristeja on otettu kiinni muun muassa Saksassa ja Hollannissa. Myös Ruotsin valtiopäiville on suunniteltu iskua. Mahdolliset tekijät jäivät kiinni Saksassa.

Suomi ei ole lintukoto

Venäjän keinot hybridivaikuttamisessa ovat monet ja siksi radikalisoituneita tadzhikkeja on mahdollisesti mukana myös Venäjältä Suomen rajalle pyöräilleiden ja afganistanilaisiksi ilmoittautuneiden henkilöiden joukossa.

– Tadzhikit ja uzbekit ovat tärkeitä kansallisuuksia myös monikansallisessa Afganistanissa. Silmämääräisesti tai kielellisin perustein on mahdotonta sanoa, ovatko tällaiset henkilöt Afganistanista vai jostakin muualta, kirjoittaa Jussi Halla-aho viestipalvelu X:ssä.

SUOMEN UUTISET