Kadonneita valvontakameran kuvia, tappajat ja terrori-iskusta kiinniotetut kovin erinäköisiä, Kreml reagoi hitaasti… Moskovan terrori-iskun ympärillä pyörii huhumylly, vaikka kidutetut epäillyt ovat virallisen ilmoituksen mukaan jo syytettyjen penkillä. Saattaakin olla, että Venäjällä turvallisuuspalvelut syövät omaa häntäänsä.

Videoilla näkyy, kuinka salskeat ja ilmeisen hyvin koulutetut ammattitaistelijat marssivat estämättä rauhallisesti sisään Moskovan ulkokehällä sijaitsevaan Crocus city hall -ostoskeskukseen ja siellä sijaitsevaan konserttisaliin.

Samalla tulittaen ja tappaen.

Länsimaisessa mediassa on ihmetelty muun muassa sitä, miksi poliisi ja turvallisuusjoukot reagoivat kovin hitaasti tragediaan, missä ovat rakennuskompleksin valvontakameroiden kuvat ja miksi kiinni otetut miehet näyttävät kovin erilaisilta kuin sekalaisilla videoilla esiintyvät tappajat.

Tappajilla oli avustajansa

Brittiläisen ajatuspaja Chatham Housen Venäjään erikoistuneen tutkija Keir Giles pukee epäilykset sanoiksi Svenska Dagbladetissa:

– Riippumatta siitä kuka iskun teki, se olisi ollut mahdotonta ilman venäläisten turvallisuuspalveluiden apua.

– Isiksen videoilla näkyvät henkilöt eivät näytä ollenkaan samoilta kuin nämä, jotka Venäjä sittemmin otti kiinni, Giles toteaa.

Venäjällä taistellaan vallasta

Anna-Lena Laurén epäilee Dagens Nyheterissä, että turvallisuuspalvelut ovat “yksinkertaisesti tarvinneet syntipukkeja” ja siksi vanginneet venäjää taitamattomia ja kauhun lamauttamia tadžikkkeja.

Laurén siteeraa jutussaan Echo Moskvyn entistä päätoimittaja Aleksei Venediktovia, joka sanoo haastatteluohjelmassaan, että Putin ei ollut valmistautunut terrori-iskuun. Tilanne oli hieman saman kaltainen kuin viime kesänä, jolloin Wagner-pomo Jevgeni Prigožin aloitteli myttyyn mennyttä vallankaappaustaan.

– Valtiolliset tv-kanavat eivät heti keskeyttäneet lähetyksiään. Tämä tarkoittaa sitä, että niitä ei ollut ohjeistettu etukäteen. Kremlissä ei yksinkertaisesti tiedetty, mitä pitäisi tehdä, Venediktov päättelee.

SUOMEN UUTISET