Presidentti Vladimir Putin on vakoilijakavereineen miehittänyt maan johdon, eikä normaalia, demokraattista vallanvaihtoa tule tapahtumaan. Sitten kun aika joskus Putinista tavalla tai toisella jättää. Venäjän ja Itä-Euroopan tutkija, dosentti Arto Luukkanen tuo uudessa kirjassaan esille ilmestyskirjamaisen näkymän Venäjän ja samalla Suomenkin mahdolliseen tulevaisuuteen.

”Putinin perukirja” maalaa kuvaa Venäjästä, joka yrittää olla suurvalta, vaikka eväät siihen puuttuvat. Maa on sodassa, jonka lopettaminen näyttää mahdottomalta ilman toisen osapuolen antautumista.

Kello käy ja valtion resurssit käyvät vähiin. Kansan välinpitämättömyys muuttuu Venäjällä tyytymättömyydeksi. Lopuksi edessä on oligarkkien ja eri etupiirien yksityisarmeijoiden välinen totaalinen sisällissota. Läheltä piti jo viime kesänä:

– Palkkasoturi, kenraali Jevgeni Prigozhin lähti Moskovaan ja oli todella lähellä, että valta olisi vaihtunut. Sen jälkeen Venäjällä ruvettiin puhumaan siitä, että Putin ei ole enää sama, hän on muuttunut, heikentynyt, dosentti Arto Luukkanen totesi Huomenta Suomi -ohjelmassa torstaina.

Valtataistelu Putinin jälkeen

Venäjän sisällä eri valtaa pitävät tahot ryhmittyvät jo nyt siihen tilanteeseen, että Putin jossain vaiheessa väistyy vallasta tai kuolee. Sen jälkeen alkaa ”erittäin kova taistelu vallasta”.

– Ongelma on se, ettei tällaisia poliittisia rakenteita oikein ole, eikä niitä kunnioiteta. Silloin asiat ratkaistaan väkivalloin ja mikä pahinta tässä ja viittaa sisällissotaan on se, että erilaiset mahtimiehet, alueet ja yhtiöt ovat rakentaneet omia palkka-armeijoitaan.

Toivomme parasta, pelkäämme pahinta

Sisällissota-teemaan palattiin vielä kirjan julkaisutilaisuudessa Ostrobotnialla. Yleisön puolelta tiedusteltiin, mitä Venäjän luisuminen kaaokseen tarkoittaisi Suomelle ja suomalaisille.

Eurovaaliehdokkaana oleva Luukkanen kertoi olleensa jo 1990-luvulla Neuvostoliiton sortumisen tiimoilta kokouksessa, jossa selviteltiin eri hallinnon alojen kanssa toimia siinä tapauksessa, että ”Pietarista tulee puoli miljoonaa ihmistä, niin mihin saamme heidät majoitetuksi”.

– Jos siellä sisällissota tulee ja välejä oikeasti selvitellään aseilla, niin mitä me sitten teemme…? Vielä voin sanoa arvoisalle kysyjälle: me emme tiedä. Toivomme parasta, pelkäämme pahinta.

SUOMEN UUTISET