

MATTI MATIKAINEN
Dosentti Arto Luukkanen: Venäjän suurvaltahaaveet luhistuvat sisällissotaan
Presidentti Vladimir Putin on vakoilijakavereineen miehittänyt maan johdon, eikä normaalia, demokraattista vallanvaihtoa tule tapahtumaan. Sitten kun aika joskus Putinista tavalla tai toisella jättää. Venäjän ja Itä-Euroopan tutkija, dosentti Arto Luukkanen tuo uudessa kirjassaan esille ilmestyskirjamaisen näkymän Venäjän ja samalla Suomenkin mahdolliseen tulevaisuuteen.
”Putinin perukirja” maalaa kuvaa Venäjästä, joka yrittää olla suurvalta, vaikka eväät siihen puuttuvat. Maa on sodassa, jonka lopettaminen näyttää mahdottomalta ilman toisen osapuolen antautumista.
Kello käy ja valtion resurssit käyvät vähiin. Kansan välinpitämättömyys muuttuu Venäjällä tyytymättömyydeksi. Lopuksi edessä on oligarkkien ja eri etupiirien yksityisarmeijoiden välinen totaalinen sisällissota. Läheltä piti jo viime kesänä:
– Palkkasoturi, kenraali Jevgeni Prigozhin lähti Moskovaan ja oli todella lähellä, että valta olisi vaihtunut. Sen jälkeen Venäjällä ruvettiin puhumaan siitä, että Putin ei ole enää sama, hän on muuttunut, heikentynyt, dosentti Arto Luukkanen totesi Huomenta Suomi -ohjelmassa torstaina.
Valtataistelu Putinin jälkeen
Venäjän sisällä eri valtaa pitävät tahot ryhmittyvät jo nyt siihen tilanteeseen, että Putin jossain vaiheessa väistyy vallasta tai kuolee. Sen jälkeen alkaa ”erittäin kova taistelu vallasta”.
– Ongelma on se, ettei tällaisia poliittisia rakenteita oikein ole, eikä niitä kunnioiteta. Silloin asiat ratkaistaan väkivalloin ja mikä pahinta tässä ja viittaa sisällissotaan on se, että erilaiset mahtimiehet, alueet ja yhtiöt ovat rakentaneet omia palkka-armeijoitaan.
Toivomme parasta, pelkäämme pahinta
Sisällissota-teemaan palattiin vielä kirjan julkaisutilaisuudessa Ostrobotnialla. Yleisön puolelta tiedusteltiin, mitä Venäjän luisuminen kaaokseen tarkoittaisi Suomelle ja suomalaisille.
Eurovaaliehdokkaana oleva Luukkanen kertoi olleensa jo 1990-luvulla Neuvostoliiton sortumisen tiimoilta kokouksessa, jossa selviteltiin eri hallinnon alojen kanssa toimia siinä tapauksessa, että ”Pietarista tulee puoli miljoonaa ihmistä, niin mihin saamme heidät majoitetuksi”.
– Jos siellä sisällissota tulee ja välejä oikeasti selvitellään aseilla, niin mitä me sitten teemme…? Vielä voin sanoa arvoisalle kysyjälle: me emme tiedä. Toivomme parasta, pelkäämme pahinta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Putinin perukirja Jevgeni Prigozhin suurvaltakompleksi yksityisarmeijat Neuvostoliiton romahdus oligarkit sisällissota Neuvostoliitto Vallankaappaus Vladimir Putin Arto Luukkanen Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Moskovassa terrori-iskun tehnyttä ryhmää pelätään myös Saksassa – islamistien iskuihin varaudutaan kesällä pidettävissä jalkapallon EM-kisoissa

Laura Huhtasaari A-Talkissa: ”Putin kokee olevansa Tsingis Khan ja siksi meillä on konkreettinen uhka käsissä”

Venäjä poistamassa viisumipakon Afrikan ja Lähi-idän maiden kansalaisilta – suora tie Euroopan rajoille aukeaa

Moskovan terrori-iskun ympärillä paljon vastaamattomia kysymyksiä – Venäjällä vasen käsi ei välttämättä tiedä mitä oikea tekee

Tomi Immonen Naton kokouksessa Virossa: ”Venäjä muodostaa pitkäkestoisen turvallisuusuhan Euroopalle”

Suojelupoliisin päällikkö Juha Martelius: ”Venäjän sisäiset yhteenotot ovat spekulaatiota – mutta maan tulevaisuutta on pitkällä tähtäimellä vaikea ennustaa”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää