Nato-maiden kansanedustajista ja parlamentaarikoista koostuva Naton poliittinen päätöksentekoelin, pysyvä komitea (Standing Commitee), kokoontui Tallinnassa viikonvaihteessa. Suomesta kokoukseen osallistuivat valtuuskunnan puheenjohtaja Tomi Immonen (ps.) ja varapuheenjohtaja Jukka Kopra (kok.).

Kokouksessa valmisteltiin kannanottoja Naton heinäkuussa pidettävään Washingtonin huippukokoukseen. Lisäksi osanottajien kesken keskusteltiin Suomen tilannekuvasta Venäjän osalta.

Asialistalla oli muun muassa se, pitäisikö Nato-maiden pyrkiä tekemään omissa parlamenteissaan virallinen päätös käyttää 0,25 prosenttia bruttokansantuotteesta tukemaan Ukrainaa. Keskustelun lopputuloksena todettiin, ettei yhteistä päätöstä ja sitoutumista ole tarpeen kirjata tavoitteeksi jatkotoimenpiteitä varten.

Venäjän aggressiolle ei saa antaa periksi

Valtuuskunnan puheenjohtaja Tomi Immonen totesi, että Suomen antaman puolustusmateriaalituen arvo yksinään on jo noin 1,8 miljardia euroa, minkä lisäksi Suomi on osoittanut Ukrainalle humanitaarista apua ja kehitysyhteistyötukea satojen miljoonien eurojen arvosta. Suomen osuus Ukrainan tukemisesta ylittää reilusti kokouksessa esitetyn tavoitteen.

Kokouksen aikana kuultiin myös Ukrainan edustajien puheenvuoroja. Osanottajat yhtyivät kantaan, että Venäjän aggressiolle ei tule antaa periksi:

– Emme saa hyväksyä, että Euroopan karttaa voidaan muokata väkivallalla. Ukrainan tuki on tärkeää, jos haluamme demokratian voittavan autoritääriset valtiot, joissa diktaattorit polkevat kaikki meille tärkeät arvot maahan sotakoneistollaan, kokouksessa sanottiin.

Viron pääministeri Kaja Kallas käsitteli puheenvuorossaan Nato-maiden suhtautumista Venäjään.

Sota on pienelle maalle aina kärsimystä

Myös kybersodankäynti ja informaatiovaikuttaminen nousivat keskusteluun, jonka myötä yhtenäistettiin eri maiden tilannekuva todellista uhkatasoa vastaavaksi.

– On helppo yhtyä Kaja Kallaksen sanoihin, että sota on pienelle maalle aina kärsimystä, mutta isommalle valtiolle se voi olla sotilaallisen voiton myötä palkinto suuremmasta vaikutusvallasta, Immonen totesi.

– Nato-maiden yleisen näkemyksen mukaan Venäjä muodostaa pitkäkestoisen turvallisuusuhan Euroopalle. Suomi on tehnyt ja tekee oikeita asioita tähän vastaamiseksi, mutta on todettava, että erityisesti informaatiopuolustuksen saralla meillä on vielä paljon tehtävää, varapuheenjohtaja Jukka Kopra linjasi.

Suomen Uutiset