

LEHTIKUVA
Ministeri Ranne historiallisesta Nato-kokouksesta: Suomen liikenneinfran vahvistaminen lopullisesti osaksi Naton liikennejärjestelmäsuunnittelua
Ensimmäinen Suomessa järjestettävä iso Nato-kokous polkaistiin käyntiin maanantaina Tampereella. Liikenteen suunnitteluryhmien hyshys-tapaamiseen osallistuu sata jäsenmaiden asiantuntijaa. – Liikennejärjestelmämme kiinnostaa Natoa hyvin paljon, totesi liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kokouksen tiedotustilaisuudessa.
Nato-maat kokoustavat Tampereella salaisissa paikoissa logistisista asioista, joista ei juurikaan voi kertoa. Se kuitenkin tiedetään, että perjantaihin kestävässä liikenteen suunnitteluryhmien kokouksessa käsitellään ainakin siviili- ja sotilasliikenteen yhteistyötä sekä liikenteen resilienssiä.
Resilienssi tarkoittaa kykyä sopeutua joustavasti muuttuviin tilanteisiin. Siitähän kriiseistä selviämisessä perimmltään on kyse.
Kaikki tiet vievät Natoon
– Se miten me täällä kansallisesti päätämme käyttää infrarahoitustamme ja miten päätämme rakentaa liikennejärjestelmäämme kiinnostaa Natoa hyvin paljon, totesi liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne maanantaina tiedotustilaisuudessa Tampereella.
– Kokous paitsi tiivistää liikennesektoriyhteistyötä jäsenmaiden välillä, myös liittää Suomen liikenneinfran vahvistamisen lopullisesti laajaan Naton koko liikennejärjestelmäsuunnitteluun.
– Inframme on mahdollistettava suurten ihmisjoukkojen siirtäminen ja raskaiden panssariajoneuvojen liikkuminen, Ranne painotti.
Pohjoismainen yhteistyö ensiarvoista
Erityisen tärkeätä Naton liikenneyhteistyön puitteissa on Suomen yhteistyö Ruotsin ja Norjan kanssa. Pohjoismailla on paljolti samansuuntainen näkemys siitä, miten liikenneinfra parhaiten palvelisi sekä siviili- että sotilasliikennettä.
Ranteen mukaan uusi aika ja uudet yhteistyön muodot vaatisivat myös siirtymistä pois venäläisestä rautatieliikenteen perinteestä.
– Kaksikäyttöinfra ja suunnitelmallinen siirtyminen tsaarinaikaisesta raideleveydestä eurooppalaiseen ovat ajankohtaisempia kuin koskaan.
Liikennejärjestelmät osa kokonaisturvallisuutta
Toimiva liikenneinfrastruktuuri on olennainen osa maamme huoltovarmuutta ja kokonaisturvallisuutta. Ranteen mukaan on tärkeätä tehdä kaikille kansalaisille selväksi, että infraa rakennetaan ja se palvelee jokaista kansalaista ja se kestää myös poikkeusolot.
Tampereella kokoontuvat siviili-ilmailun, maaliikenteen ja meriliikenteen suunnitteluryhmät. Työhön osallistuu yhteensä lähes sata edustajaa Naton pääesikunnasta ja 29 eri maasta. Kokouksen järjestämisestä vastaa liikenne- ja viestintäministeriö.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- maaliikenne siviili-ilmailu Kaksikäyttöinfra liikennejärjestelmäsuunnittelu liikennejärjestelmä Liikenteen suunnitteluryhmien kokous yheistyö Ruotsin ja Norjan kanssa eurooppalainen raideleveys liikenneinfra kokonaisturvallisuus meriliikenne poikkeusolot Pohjoismaat Lulu Ranne Norja Ruotsi perussuomalaiset nato
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Niemen ratkaisut Suomen sotilaalliseen turvallisuuteen ja puolustukseen: Reservi, Nato ja yhteistyö Yhdysvaltain kanssa

Perussuomalaiset kannattavat Naton huippuosaamiskeskusta Kainuuseen

Tomi Immonen Naton kokouksessa Virossa: “Venäjä muodostaa pitkäkestoisen turvallisuusuhan Euroopalle”

Ministeri Lulu Ranne: Näin Suomi toimisi, jos tänne hyökättäisiin (video)

Naton parlamentaarinen yleiskokous Suomeen 2027 – perussuomalaisten Immonen: Täysjäsenyyttä ei toteuteta kirjekurssilla
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.
Uusimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari

Suomen Yrittäjät: Hallituksen kasvutoimet ovat merkittäviä

Aittakumpu: Kehysriihestä merkittävä tuki lapsiperheille
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää